Kijktip: Over smaak valt te twisten

Acht kookclubs van elk vier hobbykoks maken de komende weken jacht op de hoofdprijs van 25.000 euro. Ze moeten in 2,5 uur een voor- en hoofdgerecht op tafel zetten voor de twintigkoppige jury. Ondertussen let juryvoorzitter Rudolph van Veen op drie punten: onderlinge samenwerking, presentatie en wie het minste voedsel verspilt. Daarna is het aan de steeds wisselende jury om de proef op de som te nemen. De winnaar wordt bepaald aan de hand van het aantal lege bordjes én de punten van Rudolph.

Werken met Rudolph

Presentatrice Irene Moors wordt voor deze show herenigd met Rudolph, in wiens pannen ze altijd roerde in Life & cooking. “Het is super om weer met Irene samen te werken!”, vindt Rudolph. „In de begindagen van Life & cooking heeft ze me veel geleerd over het vak. Koken kon ik, maar nog niet op tv. Wat ik zo aan Irene bewonder is de passie en toewijding waarmee ze werkt, ook als de camera’s uit zijn. Haar talent is alles naar het gewone trekken en dat is best bijzonder. Ook in dit programma vraagt ze altijd precies naar die dingen die mijn vriendin of buurvrouw ook zou willen weten.” Irene is ook blij met de hernieuwde samen­werking. “Het voelt direct weer vertrouwd, ook al is Over smaak valt te twisten heel iets anders dan wat we op zondag­middag deden. Onze rolver­deling is overigens niet echt veranderd: hij weet alles en ik laat me graag verrassen.”

Jury

Irenes rol is ook heel vertrouwd.  “Als presentatrice houd ik de boel in de keuken in de gaten.
Ik kom kijken als het mis of juist heel goed gaat en spreek mensen waar nodig moed in. En ik ben er natuurlijk bij als de jury aan tafel gaat.” Rudolph moest wel wennen aan zijn rol als juryvoorzitter. “In die rol mag je namelijk alleen maar toekijken”, legt hij uit. “Af en toe kon ik het toch niet laten bij te springen als ik zag dat het mis dreigde te gaan. Kleine dingetjes hoor, even een spuitzak vasthouden of iemand influisteren dat de oven wel érg hard gaat. Het mag misschien niet, maar behulpzaamheid zit er bij mij nu eenmaal ingebakken.”

Wat ging er mis?

Wat ging er dan vooral mis bij de teams? “Stuk voor stuk hebben ze zich vergist in de tijd. Iedereen begon heel relaxed, sommigen dronken zelfs eerst gezellig een wijntje. Maar zodra het voorgerecht klaar moest zijn, sloeg bij iedereen de stress toe. Ineens bleek dat een bord opmaken - het oog wil immers ook wat - veel langer duurt dan verwacht. En als je twintig gerechten tegelijk
moet uitserveren is alles warm houden ook een kunst.”

Over smaak valt te ­twisten 21.30 ● SBS 6

Reageren