Kijktip: Voor Wie Juichen We? zonder Oranje op het EK

9 Mei 2016 10:47 | amusement | Door Televizier

© Nico Kroon/AVROTROS

Geen oranje versierde straten deze zomer: Nederland ontbreekt op het EK voetbal. Wat nu? Premier Rutte verklaarde al dat we met z'n allen de Rode Duivels van de zuiderburen steunen.

Alternatieven

Maar er zijn nog genoeg andere teams die ook onze aanmoedigingen kunnen gebruiken. In Voor wie juichen we? reizen voetballiefhebbers Victor Reinier en Jan Smit naar vijf landen die wél van de partij zijn: Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en natuurlijk België.

Gunfactor

Samen met oud-internationals John Heitinga en Mario Been beoordelen ze niet alleen welke ploeg de leukste spelers heeft. Een supporter maakt soms namelijk keuzes op heel andere gronden. Welk land heeft bijvoorbeeld het lekkerste bier of de mooiste vrouwen? Het land met de grootste gunfactor mag straks dienen als vervanger voor Oranje.

België

Voor veel voetballiefhebbers is het pijnlijk dat het Nederlands elftal straks niet van de partij is in Frankrijk. Ook het Algemeen Dagblad stelde daarom al de vraag voor wie het Oranjelegioen straks moet juichen. Bijna vierduizend mensen brachten hun stem uit en maar liefst 48 procent koos voor België.

Rode Duivels

Dat is vermoedelijk mede te verklaren door de relatief hechte band tussen de landen, maar ook door het aantrekkelijke voetbal dat de Rode Duivels spelen. Met Eden Hazard en Kevin De Bruyne hebben de Belgen bovendien twee spelers in huis die kunnen uitgroeien tot de ster van het toernooi.

Meer over