Kijken maar

Dit zijn de leukste kijktips voor tussen Kerst en Oud & Nieuw

27 december 2021 07:00 | amusement | Door Judith Regeling

© Wim Kluvers / Vincent Jannink (ANP) / RTL
Nu we tussen kerst en Oud & Nieuw opnieuw in een lockdown zitten, ben je vast op zoek naar wat vertier. Wij verzamelden daarom de leukste of meest interessante tv-shows en films die in deze periode op tv komen. Bekijk hieronder het overzicht.

TV-programma's

Rail Away (NPO2)

Bijzondere spoorlijnen, mooie landschappen en adembenemende uitzichten. De periode tussen kerst en Oud & Nieuw gaat van start met vijf gloednieuwe uitzendingen van het EO-programma Rail Away. De trein start in het Duitse stadje Donaueschingen, aan de rand van het Zwarte Woud, en voert via de Sigmaringen naar eindbestemming Gammertingen. Laat je dus deze kerstvakantie meeslepen naar Duitsland, Italië, Nederland en het prachtige eiland Sardinië. 

Rail Away is vanaf 27 december om 20:10 dagelijks te zien op NPO2.


Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries (RTL4)

6 juli 2021 staat voorgoed in ieders geheugen gegrift: de dag waarop Peter R. de Vries kort na de uitzending van RTL Boulevard werd neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen daarna overleed hij aan zijn verwondingen. Hoe hebben zijn kinderen Royce en Kelly deze zwarte periode beleefd? In deze documentaire blikt Ewout Genemans niet alleen met ze terug, maar kijkt hij ook met hen naar de toekomst. 

De documentaire Staand verder leven: Na de moord op Peter R. de Vries is op 27 december om 20:30 uur te zien op RTL4. (Beeld: No Pictures Please)


Wintergasten (NPO2)

Naast Rail Away kun je in deze periode ook dagelijks kijken naar Wintergasten, de winterse variant van Zomergasten. In de eerste aflevering reist Janine Abbring af naar Tel Aviv voor een openhartig gesprek met historicus en auteur Yuval Noah Harari. Voordat hij begint aan zijn jaarlijkse stilteretraite spreekt hij met Janine over onder andere de toekomst van kunstmatige intelligentie. 

Wintergasten is vanaf 27 december om 22:09 elke avond te zien op NPO2.


NOS Sport: Schaatsen: Olympisch Kwalificatietoernooi (NPO1)

We denken natuurlijk ook aan de fanatieke sportliefhebbers, en dan met name aan de schaatsfans. De spanning is namelijk vanaf Tweede Kerstdag al te snijden in Thialf, waar de tickets worden uitgedeeld voor de Olympische Spelen. Wie rijdt het snelst over de baan en weet zich daarmee veilig te stellen van een reisje naar Peking en wie moet het onderspit delven?

Het Olympisch Kwalificatietoernooi Schaatsen is vanaf 26 december te volgen via NPO1. (Beeld: ANP / Vincent Jannink) 


Promenade Gala (NPO3)

Diederik Ebbinge en zijn vrienden mogen hun kerstoutfits nog even aanhouden, want op 29 en 30 december is het tijd voor het Promenade Gala in Koninklijk theater Carré! Het bekende viertal blikt hier met dans en zang terug op 2021, en dat niet alleen. Ook delen ze de felbegeerde Promenade Awards uit aan mensen die dit jaar in de spotlights stonden. 

Promenade Gala is 29 december en 30 december om 21:49 uur te zien op NPO3. (Beeld: Wim Kluvers)

De Nationale 2021 Test (NPO3)

Goed opletten bij het Promenade Gala, want een dag daarna wordt op NPO3 je kennis getest. Wie weet het meeste over 'Functie Elders', het Eurovisie Songfestival, Louis van Gaal als bondcoach en de soms niet te volgen coronamaatregelen die we in 2021 hadden? Emma Wortelboer en Natasja Gibbs testen zowel het virtuele publiek als de bekende gasten op hun kennis over 2021.

De Nationale 2021 Test is op 30 december om 20:21 uur te zien op NPO3. (Beeld: BNNVARA)


Secret Duets (RTL)

Vergeet de gekke pakken van The Masked Singer, want in het nieuwste muzikale programma Secret Duets staan de onbekende artiesten slechts achter een muur. Aan een wisselend panel van BN'ers als Samantha Steenwijk, Gerard Joling en Edsilia Rombley de taak om te raden met wie zij een duet zingen. Jamai Loman presenteert de show en hij heeft er alle vertrouwen in: "Het wordt een heerlijke muzikale familieshow, boordevol mooie duetten, onverwachte twists en natuurlijk een flinke dosis humor."

Secret Duets gaat op 30 december om 20:30 uur van start op RTL4. (Beeld: Tom Cornelissen)


Quiz met (sneeuw)ballen (NPO1)

Wie meer zin heeft in een (sport)quiz moet overschakelen naar NPO1. Daar test Frank Evenblij namelijk vanaf 30 december bekende Nederlandse sportfans op hun kennis van de Olympische Winterspelen. Aan Rob Urgert en Joep van Deudekom de taak om te bepalen wie er naar huis gaat met de 'Cup met grote sneeuwballen'. 

Quiz met (sneeuw)ballen gaat op 30 december om 22:24 uur te zien op NPO1. (Beeld: Annemieke van der Togt)


Films

Penoza: The Final Chapter

Voormalig crimineel Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) is terug en levender dan ooit. Twee jaar na de laatste aflevering van Penoza verschijnt ze in deze film plots in Canada, waar ze een anoniem en teruggetrokken leven leidt. Tot het moment dat ze haar familie moet beschermen, tegen Justitie en tegen een Mexicaans drugskartel. En daar gaat ze zoals we haar kennen ver in.

Penoza: The Final Chapter is maandag 27 december om 20:30 uur te zien op NPO3.


Huisvrouwen bestaan niet 2

Ben je fan van Nederlandse komedies? Nestel je dan 29 december op de bank, want RTL4 zendt dan Huisvrouwen Bestaan Niet 2 uit. In dit vervolg op Huisvrouwen Bestaan Niet is Loes (Loes Luca) wel weer uitgekeken op jongere mannen. Ondertussen hebben haar dochters ook zo hun problemen: Marjolein (Jelka van Houten) denkt dat haar man vreemdgaat en het reclamebureau van Gijsje (Eva van de Wijdeven) maakt kans op een prijs.

Huisvrouwen Bestaan Niet 2 maakt op woensdag 29 december om 20:30 uur zijn tv-première op RTL4.


Mrs. Doubtfire

Naast al die tv-premières heb je soms ook behoefte aan een klassieker, en dat begrijpen wij natuurlijk als de beste. Een tip voor de film Mrs. Doubtfire kan dan ook niet ontbreken. In deze film weigert Daniel (Robin Williams) zich erbij neer te leggen dat hij zijn kinderen niet meer mag zien na de scheiding. Om toch bij hen in de buurt te zijn, vermomt hij zich als nanny. En drie keer raden: dat kan natuurlijk nooit lang goed gaan. 

Mrs. Doubtfire is woensdag 29 december om 17:50 uur te zien op NET5.


Midsommar

Voor de nachtbrakers tippen we graag Midsommar. In deze horrorfilm gaat Dani (Florence Pugh) met een groepje vrienden op vakantie naar Zweden. Ze bezoeken een bijzondere Midzomerfeest dat eens in de negentig jaar plaatsvindt. Al snel ontdekt Dani echter dat daar lugubere dingen gebeuren. En dat is pas het begin.

Midsommar is in de nacht van woensdag op donderdag om 00:00 uur te zien op RTL7.


Charlie and the Chocolate Factory

Willie Wonka, een gouden ticket en de oempa loempa's. Weet je al over welke film we het hebben? Juist, Charlie and the Chocolate Factory. In deze ultieme familiefilm krijgen vijf kinderen de kans van hun dromen: een rondleiding door de fabriek van chocoladefabrikant Willy Wonka (Johnny Depp). Een van de prijswinnaars is de uit een arm gezin afkomstige Charlie. 

Charlie and the Chocolate Factory is op donderdag 30 december om 16:05 te zien op NET5.


April, May en June

Tot slot staat er opnieuw een tv-première op de planning, namelijk die van Linda de Mols dramafilm April, May en June. Halfzussen April (Linda de Mol), May (Elise Schaap) en June (Tjitske Reidinga) krijgen de schrik van hun leven als hun moeder vertelt dat ze ongeneeslijk ziek is. Dat roept niet alleen allerlei emoties op, maar ook een belangrijke vraag: wie neemt de zorg over voor broer Jan, die een vorm van autisme heeft? 

April, May en June is op donderdag 30 december om 20:30 uur te zien op NET5.

Meer over