Interview

Kim Lammers slaat op de vlucht in Hunted VIPS: 'Het spel laat je niet los'

24 januari 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Elvin Boer

Oud-hockeyprof Kim Lammers probeert samen met ploeggenoot Maartje Paumen de jagers te slim af te zijn in het tweede seizoen Hunted VIPS: ‘Je beseft pas achteraf hoe heftig dit programma is.’

Waarom zei je ja tegen opgejaagd worden?

“Mijn vriendin is een trouwe kijker en dan vraag je jezelf toch af ‘hoe zou ik het doen?’ Toen Maartje Paumen werd benaderd, vroeg ze of ik ook interesse had. Natuurlijk wil ik dat, dit is een once-in-a-lifetime-kans. Ik mag er nog niet te veel over zeggen, maar het was een bizarre ervaring met spanningen die je niet dagelijks meemaakt.”

Hadden jullie vooraf een strategie uitgestippeld?

“Dat leek ons niet slim. De jagers komen alles van je te weten: ze komen bij je thuis en trekken je hele telefoon leeg. Je moet dus zo min mogelijk sporen achterlaten. We hadden wat mensen achter de hand om op terug te kunnen vallen, maar we wisten niet eens waar we naar toe moesten. Maartje komt uit Limburg en heeft daar veel adresjes, maar wat heb je daaraan als het extractiepunt in Groningen blijkt te zijn? Ons plan was dus om geen plan te hebben.”

Krijg je eerder hulp als je BN’er bent?

“Haha, zo bekend ben ik echt niet, hoor. Ik was wel oprecht blij verrast hoe bereid mensen zijn te helpen als wildvreemden ze aanklampen met ‘Ik ben op de vlucht.’ Van vervoer tot slaapplaatsen, met een glimlach en een cameraman kom je heel ver. Je weet nooit waar je terechtkomt, maar het lukt wel.”

Hoe ga je om met die onzekerheid?

“Onzekerheid is deel van het spel, dat moet je accepteren en er verder niet te lang bij stilstaan. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Je weet niet wat de jagers weten en dat is ergens maar goed ook, anders heb je geen moment rust. Maar door ons hockeyverleden weten we hoe het is om te anticiperen op zaken waar je geen invloed op hebt. Wat er ook gebeurt: direct herpakken, aanpassen en doorgaan.”

Dus jullie topsportachtergrond was een voordeel?

Hunted VIPS is wel totaal iets anders dan een olympische finale spelen. Hockey is onze comfortzone, daar waren we echt goed in. Maar het was wel supergaaf om dit met Maartje te mogen doen. We kennen elkaar nog uit het Nederlandse team en vullen elkaar goed aan. Als ik eens panikeerde bleef zij rustig en andersom. Door onze sportmentaliteit hebben we wel vrij onverstoorbaar gespeeld. Pas achteraf kwam het besef hoe heftig dit programma is.”

Hoe uit zich dat dan?

“Het spel laat je niet los. Dat had ik met Expeditie Robinson maar ook toen ik vorig jaar meedeed aan het eerste seizoen van De verraders. Ik lag er halverwege uit, maar heb nog nachtenlang hele intense dromen gehad van alles wat ik met iedereen op dat kasteel heb meegemaakt. Door Hunted VIPS sta je voortdurend op scherp. Ik heb echt nog dagenlang overal zwarte Range Rovers gezien.”

Het nieuwe seizoen Hunted VIPS is vanaf maandag 24 januari wekelijks om 20:25 uur te zien op NPO3.

Meer over