'Ik durfde niet'

Kim-Lian van der Meij over de Beste Zangers Musical-special

2 januari 2021 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS

Kim-Lian van der Meij is van alle markten thuis: ze kan presenteren, acteren, dansen én zingen. Dat laatste doet ze in Beste zangers musical, een eenmalige special met klassieke en minder bekende pareltjes. 

Tekst: Dominique Hofman

Wat ga je zingen?
“Iets uit Grease: There are worse things I could do van Rizzo, niet het geliefdste personage en dat maakt haar juist interessant. Ik ben veertien jaar geleden gevraagd om Sandy te spelen, mijn droomrol, maar moest destijds met veel pijn in het hart nee zeggen omdat ik te druk was met mijn album. Dankzij deze special kan ik toch iets uit Grease doen, maar ik vond Hopelessly devoted to you te voor de hand liggend. Verder zing ik met René van Kooten De laatste nacht uit Miss Saigon.”

Waarom deze klassieker?
Miss Saigon is een van de eerste musicals die ik heb gezien. Die show heeft zoveel indruk gemaakt, in alle emoties. Ik heb gelachen en gejankt, en was verliefd op Tony Neef. Het verhaal zie ik ook terug in mijn eigen familie. Mijn Nederlandse opa werd in de oorlog naar Indonesië gestuurd en ontmoette daar mijn oma. Dat er uit zoiets lelijks als een oorlog zoiets moois als liefde kan ontstaan, is prachtig.”

Wat zijn jouw hoogtepunten van deze special?
“René Froger en Emma Heesters die een klassieker uit Beauty and the beast zingen. Zij is het jonge sprankelende talent, hij de oude rot in het vak. Die staan dan samen een duet te zingen, heel mooi! Zeker met de gepolijste stem van Emma in combinatie met het rauwe van René. Een ander leuk duo vormen Lenny Kuhr en Thomas Berge, omdat ook zij van twee totaal verschillende generaties zijn. Zij zingen een bekend nummer uit Heerlijk duurt het langst.”

Waarom spreekt het musicalvak je zo aan?
“Omdat je drie verschillende disciplines mag combineren. Zingen, dansen en acteren, ik vind het allemaal even leuk. En als groepsmens vind ik het geweldig om met zo veel mensen iets moois te maken. Je doet het echt samen, geen enkele schakel mag ontbreken: in de cast niet, maar ook niet in het orkest of de techniek.”

Waarom hebben we je nog niet gezien in de reguliere Beste zangers?
“Ik ben er vaker voor gepolst, maar ik durfde nooit. Zeker tijdens de beginjaren, toen er nog een soort wedstrijdgevoel omheen hing. Ik bestempel mezelf helemaal niet als ‘beste zanger’ en vond het ongemakkelijk om tussen al die fantastische artiesten te staan. Maar het is al lang geen wedstrijd meer en nu ik weet hoe het leuk is, ben ik helemaal om.”

Je hebt vorige zomer een Zweedse single uitgebracht. Hoe vond je het om weer muziek te maken?
“Heerlijk! Het heeft lang stilgelegen, omdat ik bewust heb gekozen voor een tv- en musicalcarrière én mijn gezin. Mijn hoofd zat te vol om nieuwe muziek te maken. Tijdens een vakantie dit jaar begon het weer te kriebelen. Maar ik wil wel dat muziek kan bestaan naast mijn andere interesses, want stiekem vind ik keuzes maken vreselijk.”

Beste zangers musical | zaterdag | NPO 1  21.35 uur

Meer over