Klaas Dijkhoff overleeft knotsgekke Slimste Mens-finale ternauwernood

16 januari 2017 21:35 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO 2

Klaas Dijkhoff is door het oog van de naald gekropen in De slimste mens. De staatssecretaris doorstond de finale nipt na een enorme tactische blunder van zijn tegenstander, scenarist Frank Ketelaar.

Klaas en Frank speelden in de eerste aflevering van de finaleweek tegen Stefano Keizers, die zijn rentree beleefde vanwege een mooie notering in het klassement. Stefano maakte meteen weer indruk: niet alleen met zijn bizarre kleding en nog bizardere verhalen, maar ook door de slimste van de dag te worden. De gortdroge grappenmaker plaatste zich dus direct voor de volgende aflevering.

Vakbonden

Daarom ging de finale tussen Klaas en Frank, die via goede antwoorden elkaars score naar de nul moesten brengen. Lange tijd gingen de twee ongeveer gelijk op, maar bij een vraag over de vakbonden kreeg Klaas een kleine blackout. Vervolgens nam Frank de beurt over en wist hij de staatssecretaris naar de rand van de afgrond te brengen met antwoorden als CAO en staking. Nog maar 33 seconden op de teller bij Klaas. Het leek over en uit voor de VVD'er.

Tijd tikt weg

Maar nee. Hoewel Frank zijn beurt begon met 82 seconden, liet hij deze tijd tikken en tikken. Een gebruikelijke tactische zet in De slimste mens: als je minder seconden hebt dan je tegenstander, mag je immers bij de volgende vraag beginnen. Pas bij 32 seconden stopte Frank de tijd.

Tactische blunder

Frank mocht dus beginnen en had aan twee goede antwoorden genoeg om Klaas uit het spel te knikkeren. De vraag: wat weet je van kleiduiven schieten? Helaas voor Frank kwam hij maar op één van de vijf antwoorden: 'geweer'. De beurt ging naar Klaas en die maakte het af. Door de tactische blunder moest Frank het spel verlaten.

En dus zijn het Stefano Keizers en Klaas Dijkhoff die het morgen mogen opnemen tegen acteur Willem Voogd.

Lees ook:
Dit zijn alle deelnemers van de finaleweek van De slimste mens

Meer over