Interview

Kopen of Slopen gaat van start op RTL4: 'Ik hoop dat kijkers geïnspireerd raken'

6 november 2023 10:00 | amusement | Door Marjolein de Jong

© Nick van Ormondt/RTL

In het nieuwe woonprogramma Kopen of Slopen staan makelaar Alex van Keulen en architect Britta van Egmond ontevreden huizenbezitters bij. Van Keulen: ‘Het is geen wedstrijd: er is geen verkeerde keuze.’

Verhuizen of toch verbouwen? Daar draait het om in Kopen of Slopen. Makelaar Alex van Keulen en architect Britta van Egmond schijnen hun licht op dit woondilemma. Een van de belangrijkste vragen hierbij is of iemand op dit moment op een fijne plek woont. Van Keulen: “Echt leuke plekjes worden vanwege de krapte op de woningmarkt steeds schaarser. Iemand kan dan misschien een groter of mooier huis kopen, maar wat als het niet klikt met de buren of als de woonomgeving tegenvalt? Als je fijn woont en je je woning naar wens kunt aanpassen, waarom zou je dan willen verhuizen? Als je op zoek bent naar een andere leefomgeving, bijvoorbeeld in de natuur in plaats van in de stad, is verhuizen juist een betere optie.”

Van Egmond vult aan: “Vaak willen mensen iets anders omdat hun woning niet met het gezin is meegegroeid. Ze hebben meestal geen idee van wat er allemaal mogelijk is in hun huidige huis. Ik laat zien dat je het met slimme oplossingen helemaal nieuw en anders kunt maken.”

Alex van Keulen en Britta van Egmond

Ook als iemand graag op z’n oude stek blijft en een verbouwing overweegt, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Van Keulen: “Niet alleen de huizenprijzen zijn hoog; vanwege de hoge materiaalprijzen is verbouwen momenteel ook erg duur. Het moet allemaal wel financieel haalbaar zijn.” Van Egmond: “Bij een verbouwing moet je de economische waarde van het huis ook in de gaten houden. Als je het in de toekomst toch wilt verkopen, moet je de verbouwing wel terug kunnen verdienen.”

Het kan ook zijn dat een woning niet geschikt is voor de verbouwing die de eigenaren voor ogen hebben. Van Keulen: “We hebben in een van de afleveringen bijvoorbeeld mensen die graag een energieneutraal huis willen. Dat moet maar net mogelijk zijn, anders wordt het tóch verhuizen. Ook als de woning een monument is of wanneer de verbouwing niet past binnen het bestemmingsplan van de gemeente kan het zijn dat verhuizen een betere optie is.”

Kopen of Slopen

De keuze voor kopen of slopen hangt volgens Van Keulen en Van Egmond niet alleen af van praktische voors en tegens. Ze hebben gemerkt dat de dynamiek binnen het gezin ook een grote rol speelt. Van Keulen: “Meestal is er verdeeldheid; de man wil bijvoorbeeld verhuizen, terwijl de vrouw liever zou verbouwen. Een van de twee is vaak net wat dominanter en dan kun je meestal al wel een beetje aanvoelen wat de keuze gaat worden.”

Hoewel dat beslissende moment spannend is voor de makelaar en de architect, hebben ze altijd vrede met de uitkomst. Van Keulen: “Het is geen wedstrijd. Ons doel is dat we de kandidaten achterlaten in het huis waar ze van hebben gedroomd. Er is geen verkeerde keuze.” Van Egmond: “Ik ben zelf natuurlijk altijd heel enthousiast over mijn plan, maar uiteindelijk gaat het erom dat de deelnemers iets vinden waar ze zich veilig en fijn voelen. Het huis krijgt hoe dan ook een Britta-sausje, want ook als ze voor de woning van Alex gaan, krijgt die een kleine make-over.” 

Inspiratiebron

Kopen of Slopen is niet alleen bedoeld om de kandidaten aan een nieuwe woning te helpen, maar ook om kijkers te inspireren. Van Egmond: “Er komen allerlei huizen aan bod: van een dijkhuisje tot een historisch pand en rijtjeshuizen uit verschillende periodes. De meeste kijkers zullen hun woonsituatie dus wel in een van de afleveringen herkennen. Ik hoop dat ze geïnspireerd raken en denken: wat kan ik aan mijn huis doen om het te verbeteren? Misschien een uitbouw, dakkapel of andere indeling? Je woonomgeving heeft zoveel impact op het dagelijks leven: het is fantastisch als die je past als een heerlijke jas.”

Wanneer is Kopen zonder Slopen op televisie te zien?

Kopen of Slopen is vanaf 6 oktober iedere maandag om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over