Géén wetenschap

KRO-NCRV zwicht voor kritiek en geeft The Biohack Project disclaimer

18 september 2023 21:44 | amusement | Door Jef Willemsen

© KRO-NCRV
Een pijnlijk moment voor KRO-NCRV: het groots aangekondigde The biohack project staat na een golf van kritiek niet langer te boek als wetenschappelijk onderbouwd programma.

En da's toch wel opmerkelijk, want voorafgaand aan de start werd het maandagavondprogramma waarin BN'ers als Monic Hendrickx en Delfano Holwijn hun lichaam tot nieuwe grenzen pushen door middel van biohacking wel degelijk gepresenteerd als wetenschap.

Kritiek

Het leverde de omroep en de makers al na de eerste aflevering een stortgolf aan kritiek op. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, op social media beter bekend als Sjamadriaan, fileerde het programma en noemde de eerste aflevering al 'een treinramp'. Ook tv-critici als Angela de Jong lieten geen spaan van de show heel. 

Disclaimer

KRO-NCRV lijkt stilletjes eieren voor haar geld gekozen te hebben en heeft The biohack project omgedoopt tot adventure-reality programma. Verder hamert de toegevoegde disclaimer voor de start van het programma erop dat biohacking geen wetenschap is, dat de proeven in de show niet thuis moeten worden nagedaan en dat er geen enkele wetenschappelijk bewijs is dat hacking werkt.

Waarvan (h)akte.

De disclaimer van The Biohack Project
De disclaimer van The Biohack Project

Meer over