Wat gaan we zien?

Laat de klokken maar luiden: Prins Harry en Meghan gaan trouwen!

Zaterdag geeft de Britse prins Harry zijn jawoord aan zijn Amerikaanse bruid Meghan Markle. De NOS zendt de plechtigheid live uit. Hieke Jippes, oud-correspondent in Londen en kenner van het Britse koningshuis, vertelt wat we kunnen verwachten.

Een goede vriendin koppelde Harry in 2016 aan de Amerikaanse actrice Meghan Markle, bekend van de serie Suits. Al bij hun eerste ontmoeting wist Harry dat zij de ware was. “Vrij snel daarna nam hij haar mee op vakantie naar Botswana. Daar is de liefde ontstaan”, vertelt vertelt oud-correspondent Hieke Jippes. Meghan is volgens haar in meerdere opzichten bijzonder. “Behalve dat ze uit de showbizzwereld komt en een eerder huwelijk achter de rug heeft, is ze half-Afro-Amerikaans. Daar zijn nare reacties uit extreemrechtse hoek over gekomen. Zo kregen ze een pakketje met namaakantrax toegestuurd. En Meghan is 36, net zou oud als Diana toen ze stierf. Als ze kinderen willen, moeten ze opschieten.”

Familiegebeurtenis

Anders dan het huwelijk van William en Kate is de grote dag van Harry en Meghan meer een familiegebeurtenis. “Ze trouwen bijvoorbeeld niet in Westminster Abbey, maar in St George’s Chapel bij Windsor Castle, het woonpaleis van de koningin.” In de kapel is ruimte voor ‘slechts’ zeshonderd gasten. “Daarnaast staan er binnen de poorten van het kasteel en langs de oprit ruim 2600 ‘gewone’ Britten, die door Harry en Meghan zijn uitgenodigd als vertegenwoordigers van het volk. “Denk aan schoolkinderen, oorlogsveteranen en slachtoffers van de bomaanslagen in Manchester.”

Hertogin

De huwelijksinzegening is een taak van de aartsbisschop van Canterbury, het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk. “Meghan heeft zich speciaal laten bekeren tot het anglicaanse geloof.” Geheel volgens traditie krijgt ze als nieuwbakken lid van de koninklijke familie een titel van de koningin. “Meghan zal waarschijnlijk de kerk uit wandelen als de hertogin van Sussex.”

Spice Girls?

Na de plechtigheid maakt het paar een rijtoer in een koets om uiteindelijk weer terug te keren op het kasteel. Op Windsor Castle is er ’s middags een receptie in St George’s Hall. De dag wordt afgesloten met een groot feest voor familie en goede vrienden. “Geruchten gaan dat de Spice Girls en Ed Sheeran zullen optreden.” Opmerkelijk is dat er geen politici aanwezig zijn. “Dat onderstreept het familiaire karakter van dit huwelijk. Bovendien verlost het Harry en Meghan van een protocollair probleem: nu hoeven ze president Trump niet uit te nodigen. Wel had Harry de Obama’s – met wie hij vanwege de Invictus Games een goede band heeft opgebouwd – graag erbij gehad. Maar de Britse regering vond het ongewenst om Obama wel en Trump niet uit te nodigen.”

Twee jurken

Grote vraag: wat draagt Meghan? In ieder geval heeft ze twee jurken uitgekozen: een traditionele voor de kerkelijke inzegening en de receptie en een glamoureuze voor het avondfeest. Volgens voorspellingen zal de bruidsjurk traditioneel en elegant zijn, met kant en mouwen. De naam van de ontwerper wordt tot het laatste moment geheim gehouden. “De naam van Erdem – een Brits modehuis met een Turkse ontwerper – gonst het hardst. Meghan heeft eerder kleding van hem gedragen, en ook Kate draagt zijn outfits. Verder worden onder anderen Stella McCartney, Giles Deacon, Jenny Packham en Alexander McQueen genoemd.”

Na het huwelijk

Na de huwelijksreis begint het ‘gewone’ leven voor Harry en Meghan. Welke rol gaan ze vervullen, nu Harry is afgezwaaid uit het leger en Meghan niet meer acteert? “Sinds kort is Harry jeugdambassadeur van het Gemenebest, een verbond van 52 voormalige Britse koloniën. Beiden gaan zich daarvoor inzetten, zoals het behartigen van belangen van jongeren en vrouwen. Daarnaast heeft Harry zijn eigen liefdadigheidsinstelling Sentebale, voor kinderen met hiv/aids in Afrika.”

En of dit huwelijk voor eeuwig is? “Dat weet je natuurlijk nooit. Maar volgens Britse lichaamstaaldeskundigen en liplezers is het echte liefde.”

Bruiloft van Harry en Meghan, zaterdag - NPO 1  • 12.15 uur

Meer over: