Lauren Verster: "Lauren! En De Liefde draait absoluut niet om seks"

6 juli 2015 12:22 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater

In het nieuwe Lauren! En De Liefde stort Lauren Verster zich elke dag op een ander facet van de liefde. Zo maakt ze kennis met communes en seriële monogamie.

Lauren Verster is zelf al jaren een setje met Jort Kelder. Toch is ze nieuwsgierig naar andere keuzes op het liefdespad. In Lauren! En De Liefde gaat de presentatrice op onderzoek uit naar versies van de liefde die ze niet kent, maar wel graag wil ontdekken. Televizier sprak Lauren over haar nieuwe programma.

Waarom wordt de hele reeks in één week uitgezonden?

"Het is de Week van de Liefde op de NPO. Alle omroepen maken programma’s gewijd aan het thema en Lauren! en de liefde past daar heel mooi in. Elke avond onderzoeken we een andere, niet-conventionele liefdesvorm. Voordat je denkt dat het platvloers wordt: het draait absoluut niet om seks… Dat is natuurlijk een onderdeel van liefde, maar de zaak is een stuk complexer. Liefde is een gevoelskwestie en daar gaan we in deze serie dieper op in."

Wat gaan we zien?

"Elke aflevering portretteer ik mensen die hun geluk vinden in een vorm van liefde die afwijkt van de ‘standaard’ monogame, heterovorm. Lesbische relaties, tantratherapie en polyamorie...Voor die laatste ga ik onder meer naar een commune waar iedereen alles deelt. Dus ook elkaar. In theorie klinkt meervoudige liefde best logisch: met de ene partner kun je lachen, de ander houdt net als jij van dansen en een derde is er weer voor de goede gesprekken. Maar het is ook best heftig: hoe voorkom je jaloezie en hoe ga je om met de angst en onzekerheid je geliefde kwijt te raken?" 

Is monogamie dan wel haalbaar?

"Volgens de biologen die ik heb gesproken, is de mens in principe serieel monogaam. We worden verliefd, er komen kinderen en als die na een jaar of drie groot genoeg zijn, krijgt de man de drang het nest te verlaten voor z’n volgende verovering. Dat gebeurt zo ook bij apen en andere zoogdieren, maar als mens laten we ons natuurlijk niet alleen meer leiden door die oerimpulsen. Monogaam leven is dus zeker geen onhaalbare kaart."

Wat is je het meest opgevallen?

"Er is waarschijnlijk geen onderwerp dat voor meer verdeeldheid zorgt dan de liefde. Iedereen heeft er een mening over en is ervan overtuigd dat zijn manier van liefhebben de juiste is, haha. Dat maakt de liefde tot iets waar je nooit over uitgepraat raakt. Zelf vind ik de biologische aspecten van verliefdheid en partnerkeuze fascinerend. Zo blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen hun partner onbewust uitzoeken op geur. Instinctief weten ze welke man het beste bij ze past om sterke kinderen mee te krijgen. Het probleem is echter dat de anticonceptiepil uitgerekend dat deel van het reukvermogen platlegt, met alle gevolgen van dien. Eén ding is zeker… vijf afleveringen waren niet genoeg!"

Lauren! En De Liefde is van maandag t/m vrijdag om 21.25 uur te zien op NPO 3.

Lees ook:
Lauren Verster onderzoekt lesbische, polygame en Tinder-liefdes

Meer over