Sterke verhalen vertellen

Leo Alkemade over Echt Waar?!: 'De kunst is zelf in je verhalen te geloven'

21 September 2019 11:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© William Rutten

In Echt waar?! wil Leo Alkemade zijn publiek laten geloven dat alles wat hij zegt waar is, ook de onwaarheden. De cabaretier en acteur legt uit hoe hij geloofwaardig sterke verhalen vertelt.

Hoe zorg je ervoor dat het publiek van Echt waar?! jou altijd gelooft, of je nu de waarheid spreekt of niet?
“De kunst is zelf in je verhalen te geloven, ongeacht of ze waar zijn. Vervolgens breng je ze vol enthousiasme en overtuiging over. Ik wíl ook graag dat mensen me geloven. Bovendien ben ik een waardeloze leugenaar, dus alles wat ik in het programma vertel moet ik wel voor waar aannemen, anders val ik door de mand. Alleen als ik het zelf geloof, lijkt het alsof ik de waarheid spreek, terwijl ik onzin verkoop. Ook de details zijn belangrijk. Daarin zit de finesse, dus besteed ik er veel aandacht aan.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Opnames Echt Waar?! met de baas. John de Mol vond het zo leuk dat we 2 extra opnames krijgen. ECHT WAAR! Elke zaterdag om 21.30 op @sbs6nl na IK HOU VAN HOLLAND!

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi) op

Vertel jij buiten je werk ook graag sterke verhalen?
“Ik ben geen pocher of opschepper. Natuurlijk maak ik wel veel sterke verhalen mee, maar die vertel ik lekker tegen niemand. Je kent wel die ene oom op een verjaardag aan wiens lippen iedereen hangt. Die oom ben ik niet, maar ik luister er graag naar. Vaak heb ik een sterk verhaal wel snel door. Nee ome Jan, je hebt niet de jackpot gewonnen, je hebt gewoon je inleg terugverdiend. Maar dat houd ik voor mezelf. Het is veel mooier diegene in de waan te laten dat je hem gelooft en te zeggen: ‘Wow man, heb je dat allemaal meegemaakt?’ Dan zie je iemands trots groeien. Prachtig.”

Heb je advies voor de kijker om een leugenaar te ontmaskeren?
“Twintig jaar geleden deed ik mee aan TROS Triviant. Dat gaat om algemene kennis, dus toen heb ik het Cultureel woordenboek gekocht en helemaal gelezen. Dat raad ik mensen af. Het is heel saai en hielp niet. Wat je wél kunt doen, is goed luisteren en kijken. En geloof mij nou maar…”

Echt waar?!, SBS 6 - zaterdag • 21.25 uur

Meer over