Extra veel afleveringen

Leo Blokhuis over de Top 2000 Quiz

29 November 2020 11:10 | amusement | Door Irma Tomas

© NTR
Het einde van het jaar nadert, dus ook de Top 2000. Om alvast in de stemming te komen, spelen Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis vier weken achter elkaar de Top 2000 quiz

Tekst: Bram de Graaf

Welja, niet een, maar vier weken een Top 2000 quiz!
“Er is behoefte aan. Toen ons land in maart in lockdown ging, kregen we van trouwe volgers al de vraag: ‘Kunnen jullie de Top 2000 niet nu al uitzenden, want we zitten allemaal thuis.’ We hebben toen, net als nu in november, een aantal gratis online pubquizzen gedaan. Mensen zoeken de verbinding die muziek geeft.”

Hoe ziet de quiz er dit jaar uit?
“De sfeer zal iets anders zijn; normaal hebben we een vol café, nu zitten er zo’n twintig mensen op afstand van elkaar. In de eerste drie quizzen spelen drie duo’s tegen elkaar. De winnaars daarvan ontmoeten elkaar in de finale.”

Sinds 2002 doe je de Top 2000 a gogo. Wat betekent het programma voor jou?
“Het is een fantastische klus. De kijkers zien mij alleen in december achter die bar staan op tv, maar vanaf september neemt het programma al een belangrijk deel van mijn tijd in beslag. Met een team bedenken we nieuwe filmpjes en verhalen en zoeken we naar de trends in de lijst. Dit jaar kunnen we dus niet naar Amerika en Engeland om artiesten over hun oude werk te spreken. Dat is overigens normaal ook niet makkelijk, want vaak willen ze het alleen over nieuw materiaal hebben. Gelukkig heb ik nu al wel bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan van Deep Purple geïnterviewd, omdat de een in Zwitserland woont en de ander in Portugal. Ze vertellen over ‘Child in time’, een nummer dat altijd hoog in de Top 2000 staat. Maar verder zal er veel nationaal product te zien zijn. Ook leuk.”

Voor het programma ontmoette je veel jeugdhelden. Wat was jouw hoogtepunt?
“In 2005 mocht ik Paul McCartney een kwartier spreken in Amerika. Het moest over zijn nieuwe soloplaat gaan, vragen over The Beatles waren verboden. Toch wilde ik het over het Beatlesliedje Blackbird hebben. Eerst werd het gesprek verplaatst, toen uitgesteld. Uiteindelijk sprak ik hem om half acht ’s avonds, vlak voor mijn terugvlucht. Ik was daardoor nog meer gespannen dan normaal, maar het lukte. Hij speelde zelfs een stukje van het nummer op de gitaar.”

Pas op je dertiende ontdekte je de muziek. Hoe zou je jouw muziekloze jaren daarvoor omschrijven?
“Als ook een prima tijd. Altijd buiten, veel voetballen. Vanaf mijn dertiende veranderde alles: ik puberde en werd verliefd. Muziek paste daar perfect bij. Het werd een onlosmakelijk deel van mijn leven. Muziek gaf woorden aan dingen, die ik zelf niet kon verzinnen.”

Hoe ben je de afgelopen tijd doorgekomen zonder theatertours en concertbezoeken?
“Ik heb een nieuw boek geschreven. Het gaat over muziek in Berlijn. Het begint in de jaren twintig van de vorige eeuw en gaat door tot de techno. Het is mijn coronaproject. Ik heb me niet verveeld.”

Top 2000 quiz | zondag | NPO 3 |  20.30 uur

Meer over