Interview

Leonie ter Braak over Cupido Ofzo: 'Het is zeker geen aapjes kijken'

25 oktober 2021 10:05 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© William Rutten
De datewereld is hard, zeker voor mensen met een beperking. In het nieuwe SBS 6-programma Cupido Ofzo krijgen ze daarom een duwtje in de rug. Aan presentatrice Leonie ter Braak en Wendy van Dijk de taak om dit in goede banen te leiden.

Wat gaan we zien in ‘Cupido ofzo’?

Wendy van Dijk en ik openen een pop-updatingbureau in een prachtig oude loods in Den Bosch. Hier ontvangen we onze zes hoofdpersonen in een rustige omgeving met zo min mogelijk prikkels. Mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel of licht verstandelijke beperking die het lastig vinden om te daten. Voor hen gaan we op zoek naar de perfecte match. Als we een goed beeld hebben van wat ze willen, zoeken we daar een geschikte date bij.”

Waarom is dit nodig?

“Zeker door corona was online de enige manier om nog te kunnen daten. Die wereld van naar links en rechts swipen is hard, zeker voor mensen met een beperking. Sommige van onze hoofdpersonen lopen moeilijk of met een rollator. Maar er zijn ook mensen waar je niets aan ziet, maar die wel begeleid wonen of een taalachterstand hebben. Op datingsites haken mensen snel af als ze merken dat je net even anders bent.”

Waarom is dit een goed idee?

“Omdat we de dates zo zorgvuldig uitzoeken, is er meteen veel onderling begrip. Het is fijn als iemand meteen snapt waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Ik denk ook dat wij op een grappige en lieve manier laten zien wat het betekent als je niet meekomt in de harde maatschappij. Het is zeker geen aapjes kijken. Natuurlijk zijn er ongemakkelijke situaties, maar die zijn niet pijnlijk, juist lief en aandoenlijk. Ik werd ook echt verrast door de uitkomsten. Vaak dacht ik, dit wordt niks en dan werd het wel iets. Soms dacht ik, ja, dit is het, en dan zat ik er ook helemaal naast.”

Cupido Ofzo is vanaf maandag 25 oktober 2021 om 21:30 uur te zien op SBS6.

Meer over