6 vragen aan...

Leontine Borsato over Filmster gezocht (m/v)

3 oktober 2018 17:08 | amusement | Door Irma Tomas

© Wessel de Groot

Leontine Borsato (50) presenteert  de nieuwe SBS 6-talentenjacht Filmster gezocht (m/v). Als actrice begrijpt ze de passie van de kandidaten. ‘Ik snap hun enthousiasme en teleurstellingen.’

1. Hoe bevalt het?
“Dit programma is een cadeautje om te presenteren. Zelf speel ik al sinds mijn vijftiende. Als je dan met mensen werkt die ook een passie voor acteren hebben, is dat heel leuk. Het programma draait natuurlijk om de kandidaten. Ik voer gesprekjes met ze en vang ze op als ze bij de jury zijn geweest. Als acteur moet je jezelf durven blootgeven, dus de kandidaten stellen zich heel kwetsbaar op. Dan is het fijn als er iemand is die ze op hun gemak stelt.”

2. Als actrice begrijp je wat de kandidaten doormaken?
“Nou en of. Ik snap hun enthousiasme als ze een goed gevoel over een scène hebben, maar ook de teleurstelling als een scène niet lekker ging. Dat de jury de ene keer positief op je spel reageert en de andere keer er kritiek op heeft. Dat zijn herkenbare gevoelens en situaties.”

3. Elk jaar studeren tientallen jonge acteurs af aan de toneelschool. Waarom dan toch een talentenjacht?
“Talent is er altijd en overal. De toneelschool neemt maar een beperkt aantal studenten aan. Dat betekent niet dat diegenen die buiten de boot vallen geen talent hebben. Er zijn genoeg ongeschoolde acteurs en actrices met een succesvolle carrière. Bovendien bieden wij mensen van alle leeftijden de kans om hun acteertalent te laten zien.”

4. Zelf ben je het vak ingerold. Hoe?
“Ik was vijftien, had zomervakantie en mijn moeder zag een advertentie waarin werd gezocht naar acteurs voor de jeugdserie Briefgeheim. Omdat het ‘showwereldje’ mij wel aansprak, heb ik gereageerd. Prompt werd ik geselecteerd voor de hoofdrol. Hoewel ik de opnames hartstikke spannend vond, voelde ik me heel snel thuis op de set en vond ik het acteren onwijs leuk om te doen. Sindsdien heb ik om de paar jaar in een film of serie gespeeld.”

5. Aan welke productie bewaar je de beste herinneringen?
“De Jantjes (1997-1998) vond ik heel bijzonder. Omdat het een musical was en ik een rol speelde – die van Bleke Doortje – die ver van mij af lag. Het was voor mij sowieso een mooie periode, want ik ging met Marco trouwen en raakte zwanger van mijn oudste zoon. Briefgeheim blijft memorabel, omdat het mijn eerste acteerervaring was. Verder bewaar ik goede herinneringen aan de film Sneeuwwitje (2015), vanwege de fijne samenwerking met regisseur Will Koopman.”

6. Vanaf eind november ben je te zien in de nieuwe bioscoopfilm First kiss. Vertel.
“Ik speel Susan, een lieve vrouw en moeder en de directrice van een succesvol cosmeticaconcern. Ze krijgt te maken met een meedogenloze zakenvrouw (Caroline De Bruijn) die haar bedrijf wil overnemen. De film draait niet zozeer om hun rivaliteit, maar meer om de romance tussen Susans dochter en een jonge fotograaf. First kiss is vooral heel leuk voor jonge meiden.”

Filmster gezocht (m/v),  SBS 6 - donderdag • 21.30 uur

Meer over