Aanraders

12 keer de leukste familiefilms om tijdens Kerst te kijken

21 december 2021 07:00 | amusement | Door Judith Regeling

© Columbia Tristar Motion Pictures | Universal | New Line Productions
Zijn je kinderen vervelend tijdens het urenlange gourmetten of heb je zelf zin in iets anders dan weer zo'n dertien in een dozijn romcom? De onderstaande 12 films zijn ideaal voor het hele gezin: van klassiekers tot nieuwe Netflix-pareltjes.

Televisie

The Karate Kid 1, 2 en 3

Nu we ons dit jaar opnieuw niet hoeven op te tutten voor kerst met de complete familie, kunnen we die tijd mooi gebruiken om 's middags al films te kijken. RTL7 komt daarbij als geroepen. Zij zenden vanaf 13:00 uur de complete The Karate Kid-trilogie achter elkaar uit. Geniet dus met het hele gezin van de avonturen van Daniel (Ralph Macchio), die alle kneepjes van de Japanse vechtsport karate wil leren.

De eerste The Karate Kid-film gaat op Eerste Kerstdag om 13:00 uur van start op RTL7.


Home Alone 1 en 2

Laten we eerlijk zijn: Een kerst zonder Home Alone is eigenlijk niet geslaagd. Dit jaar heeft Net5 die boodschap heel goed begrepen, want deze zender zendt op Eerste Kerstdag Home Alone uit en volgt op Tweede Kerstdag met Home Alone 2: Lost in New York. Wil je dus weten hoe de kleine Kevin (Macaulay Culkin) zijn rivalen Harry en Marv zowel bij hem thuis als in de stad van alle mogelijkheden te lijf gaat met zijn boobytraps? Dan weet je waar je moet zijn.

Home Alone is 25 december om 18:20 uur te zien op Net5. 26 december om 18:05 uur is Home Alone 2: Lost In New York te zien.


The Hobbit

Voor liefhebbers van fantasyfilms begint de kerst ietsje vroeger, namelijk al op kerstavond. RTL7 zendt dan The Hobbit: An Unexpected Journey uit, gevolgd door The Hobbit: The Desolation of Smaug (zaterdag 25 december) en The Hobbit: The Battle of the Five Armies (zondag 26 december). In deze spannende trilogie ontmoeten we tovenaar Gandalf en dwerg Thorin, die een hobbit vragen om te helpen het land van de dwergen te heroveren.

The Hobbit: An Unexpected Journey is vrijdag 24 december om 20:30 uur te zien op RTL7.

Shrek 1, 2 en Forever After

We blijven nog even hangen in de filmreeksen, want op Tweede Kerstdag zendt RTL7 zowel Shrek, Shrek 2 als Shrek Forever After uit. Dit groene en immense monster is in de eerste film toe aan rust. Hij sluit daarom een deal met Lord Forquaad: als Shrek prinses Fiona bevrijdt, zorgt Farquaad ervoor dat alle sprookjesfiguren uit zijn moeras verdwijnen. En dat kan nog weleens tot verrassende dingen leiden.

Shrek is op 26 december om 12:30 uur te zien. De andere twee films volgen om 14:20 uur en 16:21 uur.


The Grinch

Shrek is echter niet het enige monster dat op Tweede Kerstdag zijn opwachting maakt. Ook is het de beurt aan The Grinch. Je weet wel: het groene monster dat een hekel heeft aan kerst! De inwoners van het dorpje onder aan de berg waar hij woont, denken daar anders over en omarmen massaal deze feestdag. En daarom verzint de Grinch een plan om hun kerstfeest te verstoren. Maar de vraag is of dat gaat lukken...

The Grinch is op Tweede Kerstdag om 13:25 uur te zien op SBS6.


Puss in Boots

Naast groene monsters verschijnt er ook een kat in een laars op televisie. En ja, dat lees je goed. In deze spin-off van de Shrek-trilogie gaat de gelaarse kat op zoek naar de gans met de gouden eieren in het kasteel van de reus. Hij werkt hiervoor samen met ei Humpty Dumpty en de verleidelijk dief Kitty Softpaes. Of die samenwerking echter goed gaat, is de vraag. Jaren geleden werd de kat nog verraden door het ei en verbannen uit de stad.

Puss in Boots is zaterdag 26 december om 18:15 uur te zien op RTL7.


Streaming

Voor wie gewoon zelf wil kiezen wanneer en waar een film kijkt, kan natuurlijk het best overschakelen naar één van de streamingdiensten. Hieronder de beste tips! 

The Christmas Chronicles (1 en 2)

Voormalig actieheld Kurt Russell speelt een geweldige Kerstman in zowel het eerste als tweede deel van The Christmas Chronicles. Kinderen Kate en Teddy zien hoe de Kerstman hun huis bezoekt en verstoppen zich in zijn slee. Maar één probleem: als die een mankement krijgt en een noodlanding moet maken gaan alle cadeautjes verloren. Terwijl de klok tikt moet het drietal Kerstmis zien te redden.

The Christmas Chronicles 1 en 2 zijn te zien op Netflix.


Angela's Christmas (Netflix)

Mocht je hele jonge kinderen hebben, geef de korte (maar krachtige) film Angela's Christmas eens een kans. Deze zoete Netflix-animatiefilm gaat om de jonge Angela, die tijdens een uitstapje op kerstavond naar de kerk met haar familie plotseling een geweldig idee krijgt. Het is alleen een idee dat niet door iedereen wordt goedgekeurd.Matilda (Netflix) 

De klassieker onder de klassiekers: Matilda. Je weet wel: de film over een genie van een meisje dat de hele lokale bibliotheek al heeft gelezen, voorwerpen kan laten zweven en meesterwerkjes in de keuken maakt. Alleen haar nietsnutten van ouders (Danny DeVito en Rhea Pearlman) zien niets in haar en sturen Matilda naar Crunchem Hall, een vreselijke school geleid door de enge Miss Trunchbull. Klinkt vreselijk, maar gelukkig komt alles tot een goed eind.Jingle Jangle: A Christmas Journey (Netflix)

Meer zin in wat vrolijkers? Zet dan Jingle Jangle: A Christmas Journey aan. Deze uitbundig aangeklede kerstmusical zit vol bekende namen en vertelt het verhaal van de speelgoedmaker Jeronicus Jangle (Forest Whitaker), die de intelligente speelgoedpop Diego in elkaar sleutelt. Diego is niet blij met het idee dat hij in grote aantallen van de lopende band zal rollen en overtuigt Gustafson (Keegan-Michael Key) om Jeronicus' boek met uitvindingen te stelen.


Madagascar

Wat is nu beter dan je deze kerst te laten meeslepen naar het dierenrijk? De wereld van Madagaskar zal je in ieder geval met open armen ontvangen. Deze films draaien om leeuw Alex, zebra Marty, giraffe Melma en nijlpaard Gloria die samen opgroeien in de veilige omgeving van Central Park in New York. Ze hebben geen flauw idee van het wilde leven... tot Marty ontsnapt en de rest hem gaat zoeken. Als ze vervolgens terechtkomen op een schip richting Afrika weten ze niet meer waar ze het zoeken moeten.De Familie Claus (Netflix)

Jules (Mo Bakker) mist in deze laatste familiefilm-tip zijn vader en haat Kerstmis. In de speelgoedwinkel van zijn Belgische opa (Jan Decleir) vindt hij een magische sneeuwbol, waarmee hij ontdekt dat zijn opa een groot geheim verbergt. De familie Claus mikt op jonge kinderen, en die kunnen na deel één direct genieten van het vervolg De Familie Claus 2.

Meer over