Frans helpt ze uit de puree

Het nieuwe programma Leven Zonder Letters van Frans Bauer start in oktober

14 september 2023 15:36 | amusement | Door Irma Tomas

© Tom Cornelissen
Een programma over laaggeletterdheid klinkt bij voorbaat niet als een kijkcijferhit, maar omdat alles wat Frans Bauer aanraakt op televisie verandert in goud zou dat ook best voor Zonder Letters kunnen gelden. 

Bovendien is Frans door AVROTROS niet toevallig gekozen als presentator. In interviews vertelde de volkszanger al dikwijls over zijn ouders die analfabeet waren zodat de kleine Frans de ondertiteling van Dallas moest voorlezen. Op latere leeftijd leerde hij zijn vader lezen. Het onderwerp gaat het aan het hart en dat scheelt een slok op een borrel bij een programma als dit. 

1,8 miljoen mensen

In het programma Zonder letters volgt hij twaalf mensen die laaggeletterd zijn. Frans loopt met ze mee in hun dagelijks leven, maar probeert ze ook een hart onder de riem te steken en het vertrouwen in zichzelf terug te vinden. Want het leven is een stuk ingewikkelder als je niet (goed) kunt lezen en schrijven. De twaalf mensen die Frans helpt zijn het topje van de ijsberg. In 2016 becijferde de Algemene Rekenkamer dat 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In de groep 16-65-jarigen, waren dat er 1,8 miljoen. En dat zijn schrikbarende cijfers. 

Zonder Letters begint op 30 oktober om 21:25 op NPO 1. 

Meer over