Ouderen jagen hun droom na

Lieke van Lexmond over Nu of Nooit: 'Het is oprechte televisie'

19 December 2019 11:07 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP

Lieke van Lexmond heeft het druk in de laatste weken van het jaar. Ze presenteert de Vlaamse coproductie De battle en laat zestigers hun podiumdebuut maken in de eenmalige show Nu of nooit.

Tekst: Jef Willemsen

Hoe is Nu of nooit ontstaan?
“Het programma komt voort uit een idee waar ik al een paar jaar mee rondliep. Veel zestigers van nu hebben vroeger nooit de kans gekregen hun talenten te ontwikkelen. Ze hadden aanleg of een passie voor acteren, ballet of autosport. Maar vrouwen moesten ‘gewoon’ trouwen en thuis bij de kinderen blijven en mannen werd afgeraden kunstenaar of muzikant te worden. In Nu of nooit krijgen zij de kans om onder professionele begeleiding hun droom alsnog na te jagen.

Wie gaan we zien?
“In de eerste aflevering volg ik Karel. Als kind wilde hij operazanger worden. Maar zijn vader was gerenommeerd springruiter en die stond erop dat hij in het familiebedrijf kwam werken. Dus zong hij noodgedwongen jarenlang maar in de stallen. Karel gaat samen met een coach oefenen om voor het eerst een echt optreden te geven. Dat wordt een ontroerend moment.”

Dat klinkt alsof er een serie in zit.
“Wat mij betreft wel! De uitdaging is alleen om de juiste mensen te vinden, daar ging bij de voorbereidingen ook veel tijd in zitten. We hebben al wel heel mooie brieven ontvangen en misschien dat deze eenmalige aflevering nog meer mensen inspireert om ons te schrijven. Nu of nooit is heel oprechte, fijne feelgoodtelevisie.”

Heb je zelf ook zulke ‘nu of nooit’-momenten?
“Ik geloof niet in uitstellen of wachten op het juiste moment. Je moet altijd proberen de omstandigheden te creëren waardoor je wensen uitkomen. Ik blijf mezelf graag uitdagen en nieuwe dingen leren. Zo heb ik onlangs met mijn zus Jetteke de ‘Moon Calendar’ gemaakt. We waren al lang gefascineerd door de kracht van de maan en de invloed op mens en natuur. Uiteindelijk kwam er een scheurkalender uit, die we zelf hebben uitgebracht als de Moon sisters.”

Over uitdagingen gesproken, hoe was het om De battle te presenteren, vanaf volgende week op tv?
“Ik heb grote bewondering voor de twee teams: Katja Schuurman en Najib Amhali, en Gert Verhulst en James Cooke krijgen allerlei spannende opdrachten. Zij hebben maandenlang afgezien om ervoor te trainen. Het was fantastisch afgelopen zomer tijdens de opnamen. Ik had ook een leuke klik met mijn medepresentator Peter van de Veire. En de teamleden zijn stuk voor stuk lekker ad rem en aan elkaar gewaagd, dus ik moet ook scherp blijven.”

Had je zelf ook willen meedoen?
“Hoe leuk ik het ook vind nieuwe dingen te leren, sommige klussen waren heel pittig en tijdrovend. De koorddansact van Gert bijvoorbeeld, ik was blij dat ik er op veilige afstand naar kon kijken. Dat maakt De battle ook echt een programma waar je met een bakje chips op de bank van kunt genieten. Het is grappig én een beetje leedvermaak.”

Nu of nooit - donderdag • RTL 4, 21.30 uur
de Battle - 22 december • RTL 4, 20.00 uur

Meer over