Interview

Eindelijk zei Matthijs van Nieuwkerk 'ja' tegen Linda de Mol

12 december 2020 16:00 | amusement | Door Televizier

© TVgids

Chocolademelk, berenvellen en lichtjes. In de sfeervolle setting van Linda’s wintermaand blikt Linda de Mol wekelijks met twee gasten terug op een veelbewogen jaar. 'Het is heerlijke slow-tv', vertelt de presentatrice in onderstaand interview met Televizier.

Tekst: Tijgerbloed Teksten

Waarom is Linda's zomerweek dit jaar omgedoopt tot Linda's winterweek?

Linda de Mol: "Noodgedwongen, omdat het niet in de zomer kon. Maar ik wilde sowieso al langer een winterse versie maken van Linda’s zomerweek. Met lichtjes in de bomen, warme chocolademelk, berenvellen, dat warme kerstgevoel. Het komt nu ook goed uit, omdat ik met gasten kan terugblikken op een veelbewogen jaar.”

Je wist ook Matthijs van Nieuwkerk te strikken. Hij staat erom bekend dat hij zich niet graag laat interviewen.

“Vanaf de eerste reeks Linda’s zomerweek vroeg ik hem elk jaar. Telkens werd ik vriendelijk maar beslist afgewimpeld. Ik probeerde het dit jaar gewoon weer, omdat hij zo’n bijzonder jaar achter de rug heeft: hij stopte met De wereld draait door, werd opa, won prijzen. ‘Ik wil zó graag dat je komt’, zei ik. En toen zei hij ja. Hartstikke leuk, natuurlijk.”

Je zet hem naast minister Sigrid Kaag, hoe kies je die combinaties?

“Soms zoeken we overeenkomsten, vaker het contrast. Ik zou niet snel twee acteurs bij elkaar zetten, dan wordt het snel ‘o, weet je nog?’ Ik vind het interessanter als de twee gasten uit een andere tak van sport komen. Maar het is ook altijd veel gepuzzel en geschuif, want de duo’s moeten maar net op dezelfde dag kunnen.”

Je staat bekend om je goede voorbereiding.

“Dit is een bewerkelijk programma. Ik heb een fijne redactie, maar zelf duik ik ook diep in het leven van mijn gasten. Als er een biografie is, dan lees ik het hele boek en als ik een acteur ontvang, wil ik zijn belangrijkste films zien. Tijdrovend, maar ook ontzettend leuk; het voelt na die research alsof ik mijn gasten echt ken.”

Wanneer is een gesprek goed gelukt?

“Als mensen openhartig zijn, net iets meer vertellen dan normaal. Het is heerlijke slow-tv, meer dan een uur met mensen kunnen praten is zeldzaam in deze tijd van snelle talkshows. Voor mij persoonlijk is het geslaagd als mijn gasten er een prettig gevoel aan overhouden. Natuurlijk is het leuk als nieuwtjes de volgende dag worden opgepikt, maar ik ben geen echte journalist, ik zal niet snel een politicus het vuur na aan de schenen leggen, zo van ‘spreek je nou eens uit!’ Ik wil de mens achter de politicus laten zien, dat is een andere benadering.”

Hoe ben je gegroeid als interviewer?

“In het eerste seizoen was ik bang voor stiltes. Dat heb ik afgeleerd, mensen gaan echt wel weer praten. Het leukste interview dat ik zelf ooit gaf, was bij College tour. Ik genoot zo van het enthousiasme van die jonge mensen in de zaal. Laatst zag ik dat terug, en toen dacht ik: jeetje, ik zeg daar veel meer dan in andere interviews. Door de oprechte interesse waarmee ik werd benaderd. Dat gevoel wil ik ook overbrengen.”

Kijk Linda's wintermaand elke zondag om 20:00 uur bij SBS6.

Dit zijn de duo's:
13 december:  Matthijs van Nieuwkerk en Sigrid Kaag
20 december: Andre Hazes en Natacha Harlequin
27 december: Martien Meiland en Fidan Ekiz

Meer over