WE HEBBEN GEWONNEN!

Liveblog Eurovisie Songfestival 2019: De Finale

18 Mei 2019 20:35 | amusement | Door Eric De Munck

Volgens de bookmakers is het een gelopen race, maar het kan nog álle kanten op voor 'onze' Duncan Laurence tijdens de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv. Ik ben entertainmentjournalist Eric de Munck en sleep je via dit liveblog op Televizier.nl door de lange avond heen!

01:30u >> Bedankt en tot ziens! 

We sluiten af voor vanavond. "Ik kan het nog niet bevatten en kan het niet geloven", aldus Duncan Laurence zojuist op televisie bij AVROTROS. Daar sluit ik me graag bij aan. Bedankt voor het meelezen deze avond! We kunnen ons voorbereiden op het Eurovisie Songfestival 2020 in Nederland! Slaap lekker...

 

 

01:30u >> De Koning en Koningin zijn trots

 

 

01:10u >> Frans Bauer is blij

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Fantastisch !! Eindelijk heeft de muziek gewonnen van het circus de toeters en de bellen!! Joehaaaaaaa!!! Top top top top top top top top!!!

Een bericht gedeeld door Frans Bauer (@fransbauer) op

 

01:07u >> De finale van de finale

Nadat Duncan de prijs overhandigd heeft gekregen van Netta doet ie nog één keer zijn Arcade, zonder piano dit keer... Wat een ongelofelijke prestatie! Duncan schrijft geschiedenis... Onvoorstelbaar....

 

 

01:00u >> NEDERLAND WINT!!!!! 

253 punten heeft Zweden nodig om te winnen en ze krijgen er... 93!!!! WE WINNEN!!!!!

 

 

00:55u >> Punten Nederland 

Een bloedstollende en knetterspannende avond. Italië staat bovenaan met 465 punten als de punten voor Nederland onthuld worden: 261 punten. En daarmee staan we ineens bovenaan met 492 punten!

 

00:49u >> Publieksstemmen 

De publieksstemmen worden land voor land onthuld... Beginnende met het laagste land (Spanje) en oplopend naar het hoogste land (Sweden). Het kan dus nog álle kanten op gaan. ZO SPANNEND! 

 

00:46u >> Tussenstand na jurypunten

Nadat alle 41 landen hun jurypunten hebben onthuld staat Nederland nog steeds derde met 231 punten. Zweden staat eerste met 239 punten. Noord-Macedonië staat met 237 punten tweede. Het ligt allemaal héél dicht bij elkaar en de spanning is om te snijden. 

 

 

00:44u >> Vive la France. 

Ja hoor, ook van Frankrijk krijgen we 12 punten! Met 203 punten staan we op de derde plek nog steeds. 

 

00:41u >> Letland bedankt! 

Ook van Letland krijgen we 12 punten. Noord-Macedonië (209 punten) nog steeds bovenaan, gevolgd door Zweden (196 punten) en daarna Nederland. 

 

00:36u >> Zweden! Litouwen!

Eindelijk weer eens 12 punten voor Nederland, van Zweden! Het land waar wij ook de 12 punten aan gegeven hebben... Ook Litouwen geeft ons direct daarna de 12 punten!

 

00:26u >> Tussenstand na twintig landen

Noord-Macedonië maakt een sprong voorwaarts en staat bovenaan met 135 punten. Sweden de tweede plek met 106 punten en Nederland zakt af naar een zesde plek met 88 punten. 

 

00:18u >> Tussenstand na tien landen 

Nederland staat derde met 51 punten. Rusland tweede, Italië nog steeds bovenaan. Alleen Portugal heeft ons 12 punten gegeven. 

 

 

00:15u >> Punten Nederland

Nederland geeft als zesde de punten en daarbij zijn er 12 voor Zweden... Zelf staan we momenteel op een derde plek, na Italië en Rusland...

 

 

00:05u >> Lijnen zijn gesloten!

 

 

00:03u >> Valse Madonna 

Goed, dan is eindelijk de beurt aan Madonna. Maar die had haar keeltje voor Like A Prayer overduidelijk niet gesmeerd... Zelfs Jan Smit stak zijn irritatie niet onder stoelen of banken.

 

 

 

23:55u >> Momentje voor Duncan

Weer een klein moment voor onze Duncan als de presentator aan hem vraagt wat ie gaat zeggen als ie wint... Maar dáár heeft hij nog geen antwoord op... 

 

23:45u >> Netta in het geel

Terwijl Madonna nog even op zich laat wachten is het eerst de beurt aan Netta -de winnares van vorig jaar- om haar nieuwe single te pluggen voor een publiek van honderden miljoenen mensen. 

 

23:33u >> MADONNA IS IN THE HOUSE

Daar is ze dan toch: superster Madonna heeft de tijd genomen voor een kort en ongemakkelijk interview op live-televisie. Ze vertelt dat ze niks van Tel Aviv heeft gezien en dat iedereen eigenlijk een winnaar is. 

 

 

 

23:17u >> Pauzenummers

Een uniek moment in de tv-geschiedenis: Songfestival-winnares Conchita Wurst zingt het nummer Heroes, waarmee Mans Zelmerlow in 2015 het festival won. Mans deed op zijn beurt dan weer Fuego, het liedje uit Cyprus dat vorig jaar als tweede eindigde.  

 

 

 

Ook leuk: de gekke zangeres Verka (2007, Oekraïne) doet een cover van Toy van Netta.  

 

  

De briljante pauzeact eindigt met een optreden van de hele club bij elkaar:

 

 

23:09u >> De lijnen zijn open!

Alle 26 landen zijn de revue zijn gepasseerd, tijd om te stemmen! Het publiek bepaalt voor de helft welk land dit jaar het Songfestival gaat winnen. De andere helft van de score wordt gevormd door de vakjury’s van de deelnemende landen, die hun oordeel hebben gebaseerd op de generale repetitie van gisteren. Ook de jury's en het publiek van landen die in de halve finales afvielen, stemmen gewoon mee.

Mocht je ook willen stemmen, bel dan naar 0909 00XX, met op de plek van de XX de code van het land waar je voor bent (de code staat rechts onder in beeld). 

 

  

televizier_esf_finale_0623:05u >> 26 Spanje

Plekje dertien heeft Spanje bij de bookmakers. Niet helemaal terecht vind ik, dit nummer La Venda zou -ook gezien de startpositie- zomaar eens hoger kunnen eindigen dan dat... En dit is trouwens het laatste nummer van deze avond: er kan weer even geplast worden!

 

 

televizier_esf_12_australie23:00u >> 25 Australië 

Dé grootste bedreiging van Duncan op dit moment is Australië. Een bijzondere en te gekke act die vooral het Oostblok wel eens zou kunnen bekoren. Zangeres Kate Miller-Heidke heeft al een kroon op, mag ze die straks gaan verzilveren? Het zou echt zomaar kunnen... 

 

 

televizier_esf2_04_zwitserland22:57u >> 24 Zwitserland 

De Zwitserse inzending schoot bij de bookmakers omhoog na afgelopen week en staat nu op een derde plek, na Nederland en Australië. Terecht ook, de gelikte show verdient als je 't mij vraagt een plekje in de top drie. 

 

 

televizier_esf_09_servie22:52u >> 23 Servië 

Als je al niet in slaap was gevallen door de enorm lange zit, dan had Nevena Bozovic uit Servië je wel in slaap doen sukkelen. Vol overgave en beeldschoon. Maar oersaai. 

 

 

televizier_esf_finale_0522:48u >> 22 Italië

Direct na Frankrijk is het wéér tijd voor eentje van The Big Five: Italië. In zijn thuisland is Mahmood al een enorme ster en werd dit nummer Soldi meteen een gigantische hit. En dus zou ook dit nummer het vanavond wel eens verrassend goed kunnen doen... 

 

 

televizier_esf_finale_0422:44u >> 21 Frankrijk

Misschien ben ik wat zuur, maar de boodschap van de Franse inzending kennen we nu wel: meer verdraagzaamheid in de wereld. Wél een opvallende act en dit nummer Roi bungelt bij de bookmakers nog net op een tiende plek.

 

 

televizier_esf2_18_azerbeidzjan22:40u >> 20 Azerbeidzjan

De swingende hekkensluiter van de tweede halve finale verraste afgelopen donderdag al, maar oogt vanavond nóg een stukje gelikter. Doet 't met een zevende plek bij de bookmakers niet slecht. Kan dus nog wel gaan scoren deze Chingiz. 

 

 

televizier_esf_08_witrusland22:36u >> 19 Wit-Rusland

Christina Aguilera uit de nineties wil haar gezicht terug van de Wit-Russische inzending ZENA. Qua stemgeluid kan ze helaas niet echt tippen aan Christina. De valse uithalen voeren toch de boventoon tijdens dit gekke optreden. 

 

  

televizier_esf_14_estland22:32u >> 18 Estland

In Zweden was er geen plekje voor zanger Victor Crone, dus is hij uitgeweken naar Estland en doet ie met zijn nummer Storm een gooi naar de overwinning. Dat gaat natuurlijk nóóit lukken, met een twintigste plek mag ie al héél blij zijn. 

 

 

televizier_esf_13_ijsland22:28u >> 17 IJsland 

Het zoveelste liedje dat op het Eurovisie Songfestival pleit voor een betere wereld. In het geval van Hatari uit IJsland gaat het om een wereld zonder kapitalisme. Bij de bookmakers moeten ze het doen met een zesde plek, twintig teveel als je het mij vraagt.... 

 

 

televizier_esf_finale_0322:22u >> 16 Verenigd Koninkrijk

Weer een nieuw nummer! En wederom een draak. Als Groot-Brittannië elk jaar met dit soort zijige nummers blijft komen is het echt voor niemand een raadsel waarom ze steeds maar weer in de onderste regionen blijven hangen. Misschien moeten ze dat na de Brexit toch eens anders aan gaan pakken... 

 

 

televizier_esf2_15_noorwegen22:18u >> 15 Noorwegen

Met een negende plek doet Noorwegen het steeds beter bij de bookmakers. Terecht ook, want ook al is de performance van dit trio een beetje vreemd, het is wél lekker. Er is geen Spirit in the Sky voor nodig om te voorspellen dat dit het prima gaat doen vanavond. 

 

 

televizier_esf_finale_0222:12u >> 14 Israël 

Met thuisland Israël zijn we toch alweer op de helft van de liedjes van vanavond. En ook prettig om af en toe een nummer te horen wat we nog níet kennen van de eerste en tweede halve finale. Een totáál ander nummer dan dat van Netta vorig jaar. En dat is in dit geval niet echt een goed iets. Ik ben absoluut eventjes ingedut tijdens deze act. 

 

 

televizier_esf_16_griekenland22:09 >> 13 Griekenland

Het allergaartje van Griekenland volgt na onze Duncan. Met een strakke act en een (grotendeels) loepzuiver stemgeluid van zangeres Katerine Duska moet dit nummer Better Love het écht goed gaan doen. Vind 'm dan ook fijn. 

 

 

televizier_esf2_16_nederland22:04u >> 12 Nederland

Het lampje deed het. En de zelfverzekerde blik van Duncan stond overduidelijk aan. Wat mij betreft een véél betere performance dan afgelopen donderdag... Nu is het nog de hele avond duimendraaien van de spanning. AAAARGH. 

 

 

televizier_esf_01_cyprus22:00u >> 11 Cyprus

Zangeres Tamta opende dinsdag de eerste finale en mag nu in de replay met haar liedje Replay. Ze heeft goed naar de grote diva's der aarde gekeken, want Kylie Minogue wil naast haar danspasjes óók haar outfitje terug. 

 

 

televizier_esf_05_slovenie21:57u >> 10 Slovenië

Behoorlijk artistiek, dat is de inzending uit Slovenië sowieso. Maar het nummer Sebi vind ik vooral lekker voor een avondje chillen op een zomers festival. Niet écht geschikt voor zo'n groot podium als dat in Tel Aviv. 

 

 

televizier_esf2_08_zweden21:52u >> 09 Zweden 

De Zweedse John Lundvik stond lange tijd na onze Duncan als tweede bij de bookmakers, maar werd de afgelopen dagen ingehaald door Australië en Zwitserland. Maar met zijn Too Late For Love móet ie 't vanavond nog steeds knettergoed gaan doen denk ik. 

 

 

televizier_esf2_17_nmacedonie21:46u >> 08 Noord-Macedonië

Wat is ze trots, deze diva uit Noord-Macedonië. Of ze haar nummer daarom Proud heeft genoemd is nog even de vraag, ik ben redelijk trots op de uitvoering. Al kan ik nog stééds slecht naar die goedkope jurk kijken... 

 

 

televizier_esf_17_sanmarino21:41u >> 07 San Marino

Het optreden waar na de eerste halve finale nog dágen over nagepraat werd was toch Say Na Na Na van San Marino. Tijdens deze grote finale zijn ze dan ook gewoon weer van de partij en ik kan me zo voorstellen dat dit nummer in 't Oostblok nog gretig aftrek gaat vinden ook... 

 

 

televizier_esf2_07_denemarken21:37u >> 06 Denemarken

De Deense inzending mag dan misschien Love is Forever zingen, ik heb er niet heel veel liefde voor. Schattig en artistiek, maar vraag me af of het kijkerspubliek dit liedje zich aan het einde van deze lange tv-avond nog kan herinneren... 

 

 

televizier_esf2_13_rusland21:32u >> 05 Rusland

Als één van de favorieten komt Rusland als vijfde in actie vanavond. Zanger Sergey Lazarev werd al eens derde op het festival, een plekje dat er vanavond níet in zit als je het mij vraagt. Net te vlak en te weinig spanning op het podium. 

 

 

televizier_esf_finale_0121:28u >> 04 Duitsland

Yes! Een nieuw nummer. Het liedje Sister van Sisters. Volg je het nog? Geen echte zussen en eigenlijk twee losse zangeressen uit Duitsland. Echt in harmonie gaat het niet, dit was 'm eigenlijk gewoon helemaal niet. 

 

 

televizier_esf_06_tsjechie21:27u >> 03 Tsjechië 

Ook het derde optreden van vanavond is één en al vrolijkheid van Lake Malawi. De energie van dinsdag lijkt enigszins weggezakt te zijn helaas... 

 

 

 

televizier_esf2_14_albanie21:21u >> 02 Albanië

De Albanese zangeres Jonida Maliqi heeft haar lipjes weer goed gestift vanavond, maar helaas blijft haar nummer ook niet echt hangen en moet je het vaker luisteren om er echt waardering voor te krijgen. 

 

 

televizier_esf_11_malta21:17u >> 01 Malta 

 

Een vrolijke opening met het liedje Chameleon van Malta. Niet alleen een swingende binnenkomer, zangeres Michela is vanavond overduidelijk beter in vorm dan tijdens de halve finale donderdag... 

 

 

21:03u >> Air Tel Aviv 

Met een gigantisch vliegtuig en een groepje stewardessen die in ieder geval al de juiste kleur blauw hebben is de show begonnen! Alle kandidaten komen stuk voor stuk op, met tussendoor optredens van een aantal kopstukken uit de Israëlische Songfestivalgeschiedenis. Waaronder een onherkenbare Dana International. 

 

 

21:00u >> Het heerlijk avondje is gekomen... 

Daar zijn we weer! Gaat het Nederland voor het eerst in 44 jaar lukken om het Eurovisie Songfestival te winnen? Over een paar uur weten we het, eerst treden alle 26 landen nog op én wacht ons een grandioze show! Welkom! Duncan is er klaar voor...