Loeki de Leeuw ziet Abraham!

24 januari 2022 15:43 | amusement | Door Irma Tomas

© Ster
Je zou het hem niet geven, maar Loeki de Leeuw is vandaag precies 50 jaar oud geworden.

De ster van de STER-reclameblokken maakte zijn debuut op de Nederlandse televisie op 24 januari 1972. En de sympathieke Loeki groeide al snel uit tot een lieveling van tv-kijkend publiek. 

Mis niks: Download de vernieuwde TVgids.nl app

Alsjemenou

Loeki is altijd vrolijk, nogal onhandig (vandaar dat hij vaak alsjemenou roept) en hij beleeft veel avonturen. We hebben het leeuwtje te danken aan poppenfilmproducent Joop Geesink die Loeki bedacht en ontwierp. 

De comeback

Tot 2004 werden er in totaal meer dan 7000 filmpjes gemaakt die elk zo’n 4 seconden duren. Omdat de Loeki-filmpjes duur waren om te maken, verdwenen ze 2004 van de Nederlandse televisie, maar vergeten werd Loeki niet. Een actie van radio 2 dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zorgde ervoor dat hij in 2019 eenmalig terugkwam. Daarmee werd een zaadje geplant, want sinds de zomer van 2021 maakte Loeki zijn rentree vaker.  

Gouden Loeki

De publieksprijs voor de beste reclame van het jaar is naar Loeki genoemd. Sinds 1995 wint de beste reclame de Ster Gouden Loeki. Een passend eerbetoon voor de oranje leeuw. De Ster Gouden Loeki wordt dit jaar op vrijdag 25 februari uitgereikt en is live te volgen.

Meer over