Koffietijd

Loretta Schrijver wil items over dieren maken

Ze werd bekend als nieuwslezer bij RTL en is tegenwoordig op doordeweekse dagen te zien in Koffietijd. Maar naast tv-presentator is Loretta Schrijver ook een enorme dierenvriend. ‘Dieren zijn mijn raison d’être.’

Tekst: Carlijn Schepers

Ze hoort hem al van ver aan komen trippelen. “Ah, daar is Flip!” zegt Loretta Schrijver (62) vrolijk, terwijl ze zich omdraait. We zitten in restaurant Lotteria, in het pand van de goededoelenloterijen. Hier wordt sinds december Koffietijd opgenomen en meestal neemt Loretta haar hondje Flip dan mee. “De eindredacteur was zo lief hem even uit te laten.” Ze richt zich tot haar: “Heeft ie alles gedaan? Ook gepoept?” De eindredacteur lacht en antwoordt bevestigend. Flip komt gezellig naast ons liggen.

Zuidas

“Waar waren we? Oh ja, Koffietijd. Dat het zo’n gezellig, onderhoudend en informatief programma is”, zegt ze. “Het is ontzettend leuk om te maken, omdat het enorm afwisselend is.” Wel moet Loretta nog wennen aan de nieuwe locatie op de Amsterdamse Zuidas. “De villa in Eemnes vond ik toch huiselijker en intiemer. En er was een grote tuin voor Flip. Maar goed, dat ben ik, ik moet altijd weer even mijn draai vinden.”

EHBO voor huisdieren

Loretta neemt haar hond vaak mee naar de opnames, maar vandaag kwam dat extra goed uit. Er was een dierenarts in de uitzending die uitleg gaf over EHBO bij huisdieren. “Daar pleit ik al jaren voor: meer items over dieren en natuur. Als we modetrends behandelen, dan kunnen we het toch ook over dieren hebben? Zij horen ook bij het leven.” Dat Loretta een dierenvriend is, kan niet missen. Anders had haar shawltje met allerlei dieren erop haar al verraden. “Als je een dierenitem bij Koffietijd ziet, dan kun je ervan uitgaan dat er het nodige duw- en trekwerk van mij aan is voorafgegaan. Dat doe ik al 25 jaar.”

Dus ook toen je nog nieuwslezer was bij RTL pleitte je al voor meer dieren in het nieuws?

“Jazeker, ik zocht speciaal dierenonderwerpen op. Maar die werden vaak niet gehonoreerd. Ze vonden me een beetje raar. ‘Die Loretta altijd met haar dieren.’ En als er dan een keer een item was over een pasgeboren olifantje in een dierentuin, dachten ze dat ik blij was. Maar daar gaat het niet alleen om. Ik merk nu dat er een kentering komt. Dat er ook beelden in het nieuws komen van slachterijen, de bontindustrie en dierenfokkerijen. Dat werd toen niet uitgezonden. Het was te eng, zou kijkers wegjagen of het ging ‘maar over dieren’. Inmiddels ben ik gelukkig geen roepende meer in de woestijn en komt er meer bewustzijn.”

Niet alleen in je werk geef je aandacht aan dieren. Je zet je ook veel in voor goede doelen.

“World Animal Protection, WNF, Dierenbescherming, Animal Rights, Wakker Dier, Stichting Proefdiervrij, Comité Anti Stierenvechten, Stichting AAP, Bont voor Dieren… Voor bijna alle dierenrechtenorganisaties heb ik wel iets gedaan. Want ik gun alle goede doelen het beste, maar ik zet me publiekelijk alleen in voor dierenwelzijn. Er zijn al genoeg mensen die zich voor de andere goede doelen lenen.”

Waarom vind je het zo belangrijk voor dieren op te komen?

“Omdat ze worden overheerst, geknecht, gebruikt, misbruikt en mishandeld door mensen.” Ze zet haar stem extra kracht bij: “We moeten gewoon met onze tengels van dieren afblijven! Leven en laten leven is mijn motto. Als dieren wat wordt aangedaan, vind ik dat de ultieme onrechtvaardigheid in het leven.”

Loretta pakt haar telefoon erbij en opent haar Facebookprofiel. “Kijk, dit zie ik allemaal voorbijkomen op mijn tijdlijn.” Al scrollend zien we een varken opgesloten in een te klein hok, verwaarloosde konijnen, een doodgeschoten olifant. “Ik kan hier vaak somber over zijn. Maar ik wil niet zoals veel mensen mijn ogen sluiten voor het leed. Alleen dan kun je ervoor opkomen. Strijden voor dieren voelt als mijn raison d’être. Ik heb geen kinderen, dus zo kan ik nog van enig nut zijn.”

Koffietijd | maandag t/m vrijdag | RTL 4 | 10.00

Meer over:

Reageren