Geholpen door de makers...

Maarten van Rossem maakt geen beste beurt bij Per Seconde Wijzer

27 oktober 2021 21:09 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
Maarten van Rossem maakte zijn opwachting in de 1000e aflevering van Per seconde wijzer, maar de oud-professor geschiedenis had moeite met zowel de spelregels als zijn kennisgebied.

Doorgaans is Per seconde wijzer alleen voor 'reguliere' Nederlanders, maar in het kader van de jubileumaflevering verwelkomde presentator Erik Dijkstra twee kandidaten 'van de buitencategorie': Maarten van Rossem en Studio Sport presentator Jeroen Stomphorst.

COVID 

Voor deze bijzondere aflevering waren de spelregels wat aangepast: de kandidaten moesten per ronde meer vragen goed hebben: van 5 tot in de vierde ronde alle 9. Maar er stond dan ook heel wat op het spel: de winst gaat naar het vaccinatieprogramma van UNICEF dat meer COVID vaccins voor derde wereld landen wil realiseren. Maarten van Rossem noemde het een doel waar hij moeilijk tegen kon zijn en ging aan de slag.

'Die weet ik niet'

Het werden vier wonderlijke rondes geschiedenis. Niet gehinderd door enig besef of interesse in de spelregels baande Van Rossem zich een weg door de vragen. Het hielp niet mee dat hij met twee van de vier vragen niks had. Zowel 'data uit de WO II' als 'vervoersmiddelen uit het Oostblok' bleken struikelblokken. Van Rossem gaf ondertussen commentaar op vraag en antwoord, leek niet door te hebben dat het spel op tijd is en werd ondertussen geholpen door de productie die oogje toekneep. Uiteindelijk wist hij ruim 4000 euro voor UNICEF bijeen te spelen, evenals Stomphorst die wél de regels kende. 

Verbijsterde kijkers raakten echter niet uitgepraat over de prestaties van het De slimste mens boegbeeld.

Meer over