Geen plezierige samenwerking

MAFS-expert Patrick van Veen vertelt waarom hij stopt met de datingshow

4 april 2024 16:40 | amusement | Door Irma Tomas

© Nander de Wijk/RTL
Patrick van Veen had al een tijdje kritiek op Married at First Sight en recentelijk maakte hij bekend helemaal met het programma te stoppen. In het AD verklaart hij zich nader. 

Het afgelopen seizoen was niet het meest succesvolle uit de geschiedenis van Married at First Sight. Alleen Jeppe en Jantine zijn nog bij elkaar en dat is geen goede score voor een programma waarin stellen op wetenschappelijk wijze aan elkaar worden gekoppeld. Maar volgens gedragswetenschapper Patrick van Veen liep het dit jaar achter de schermen niet erg soepel. "We hebben als team, en dan bedoel ik experts en redactie, afgelopen jaar niet op een plezierige manier samengewerkt. 

"Ik sta absoluut achter de matches die we hebben gemaakt, maar we hebben heel erg op onze strepen gestaan om vast te houden aan onze principes. Ik zag daar geen verandering in ontstaan en heb toen voor mezelf de conclusie getrokken om te stoppen."

Deze koppels uit alle seizoenen van Married at First Sight zijn nog samen 

Narcistentest

Van Veen geeft als voorbeeld een zogenaamde narcistentest die op zijn verzoek is ingebouwd in de selectieprocedure. Die test moet voorkomen dat er mensen worden gekoppeld die vooral met zichzelf bezig zijn. Vervolgens wilde de redactie toch door met een persoon die zakte voor de test en moest Van Veen zich de blaren op de tong praten om uit te leggen waarom dat geen goed idee was.

Kriebels

En er was meer. "Een andere vraag die ik absoluut wilde voorkomen is: ‘voel je al kriebels?’. Dat is moordend in dit programma; daar worden mensen onzeker van. Dan hoor ik die vraag tóch vijf keer voorbijkomen, en dat is gewoon niet de bedoeling."

Van Veen laat weten dat hij flink baalt van zijn exit bij Married at First Sight maar dat het - als het aan hem ligt - niet de laatste keer is dat we hem op televisie zien. "Misschien dat mensen inmiddels allergisch voor mij zijn, maar ik vind tv maken wel heel leuk."

Meer over