Italië

Alles over Måneskin, de gedoodverfde winnaar van het Eurovisie Songfestival

21 mei 2021 16:47 | amusement | Door Televizier

© EBU - Andres Putting

Als het aan de bookmakers ligt, gaat Italië er zaterdag met de winst van het Eurovisie Songfestival vandoor. Tijd dus voor een korte kennismaking met de rockers van Måneskin.

Måneskin is een Italiaanse rockband die in 2015 werd opgericht in Rome. In 2017 braken ze door in de Italiaanse X Factor waar ze tweede werden. Met het winnen van het San Remo muziekfestival 2021 veroverde de band dit jaar hun plekje op het Eurovisie Songfestival. En omdat Italië tot ‘de grote 5’ behoort - de landen die het meest betalen aan het festival – komen we Måneskin voor het eerst tegen in de Grote Finale.

Schoolvrienden

De band bestaat uit zanger Damiano David (22 jaar), bassist Victoria De Angelis (21 jaar), gitarist Thomas Raggi (20 jaar) en drummer Ethan Torchio (20 jaar). De band brak weliswaar door via een talentenshow, de bandleden kennen elkaar gewoon van de middelbare school. Inmiddels brachten ze twee studio-albums uit, en niet onder succes. Beide platen bereikten de nummer 1-positie in de Italiaanse albumlijsten. 

Denemarken

En een beetje verwarrend is het wel, maar de naam van de Italiaanse inzending is Deens voor maneschijn. De groep kwam op Måneskin door de vader van bassiste Victoria. Hij is een Deen en riep zomaar wat Deense woorden toen de band op zoek was naar een naam. Bij Måneskin wist iedereen dat het goed was. 

F*ck de ballen

De tekst van songfestivalliedje Zitti e buoni moest voor deelname aan het songfestival enigszins aangepast worden. Liedjes waarin schuttingtaal wordt gebezigd, zijn namelijk niet toegestaan en daar waren de rockers niet vies van. Dus moest de zin ‘Vi conviene toccarvi i coglioni’ wat iets van ‘Beter raak je je ballen aan’ betekent, worden veranderd. Je hoort nu: 'Vi conviene non fare piu errori’, oftewel ‘beter maak je geen fouten meer. Ook het Italiaanse woord voor ‘f*ck’ is uit het liedje gehaald.

Authentiek zijn 

En wat zingen ze nou eigenlijk? Songtitel Zitti e buoni betekent ‘ga zitten en hou je mond’. Het liedje zelf gaat over authentiek durven zijn, en je niks aantrekken van anderen. 'Siamo fuori di testa ma diversi da loro', de zin die in het refrein veel gezongen wordt, betekent: 'Wij zijn gek, maar niet veel anders dan zij'. 

Meer zien en horen van Måneskin? Check dan hier hun YouTube-pagina.

Meer over