M start weer

Margriet van der Linden over haar carrière tot nu toe

1 april 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Robin de Puy

Het tweede seizoen van talkshow M gaat van start. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met Margriet van der Linden. Ze blikt terug op enkele opvallende functies op haar gevarieerde cv.

Tekst: Ernest Marx

Correspondent in de Verenigde Staten
“Het was een behoorlijke stap om in 1998 naar Amerika te vertrekken. Ik werkte bij RTL Nieuws en presenteerde samen met Margreet Spijker het dagelijkse 5 in het land. Mijn pad leek duidelijk: timmeren aan een leven als presentator. Maar sterk ingegeven door mijn intuïtie vertrok ik. Voor 2Vandaag werd ik Amerika-correspondent vanuit New York. Een jaar later tekende ik voor SBS. Ik versloeg de presidentsverkiezingen van 2000 als camjo en Marieke de Vries werd ingevlogen vanuit de redactie Amsterdam. We doken overal op en in. Het was een verschrikkelijk leerzame tijd.”

Programmamaker & presentator How to be gay
“In deze serie toonden we afgelopen najaar we hoe het is om gay te zijn, wars van alles wat je daar in de regel van ziet. Als je mijn werk samenvat, komt het erop neer dat ik graag verhalen vertel en mensen wil meenemen in mijn zoektochten, die persoonlijk kunnen zijn. Met How to be gay is het vertellen in deze vorm voor mij van start gegaan, maar eigenlijk doe ik het al mijn hele leven: eerst in mijn hoofd, toen in mijn dagboeken en in schilderijen. Pas later in mijn werk. How to be gay is de aftrap van een seriereeks. Later dit jaar komt How to be a man op tv.”

Romanschrijver De liefde niet
“In 2013 hakte ik de knoop door. Ik zegde mijn baan op en zette me aan het verhaal dat al zolang in mij ronddoolde. Het schrijfproces was eenzaam, alsof het de enige manier was om het verhaal te kunnen vertellen. Ik ben gedisciplineerd te werk gegaan en in de herfst van 2015 verscheen De liefde niet. Een coming-of-ageverhaal van een orthodox-christelijk meisje dat lesbisch is en haar eigen weg moet gaan vinden. Er komt een vervolg en de contouren daarvan zijn er. Maar het was voor mij ook goed en nodig om meer afstand te krijgen van het persoonlijke.”

Mol in Wie is de Mol?
“De makers hadden me al een paar keer benaderd als kandidaat, maar ik kon er aldoor vriendelijk onderuit. Begin 2014 ben ik in gesprek gegaan met het idee te zeggen dat ik het definitief niet wilde. Ze vroegen aan het einde van het gesprek toch nog even hoe ik een mol zag. “Brutaal, direct en aanwezig”, zei ik. Een week later belden ze me of ik de mol wilde zijn. Het beste wat Wie is de mol? heeft opgeleverd is mijn vriendschap met Chris Zegers en onze samenwerking in Moltalk. Het werkt wat wij samen hebben en dat is te zien.”

Interviewer Zomergasten
“Deze zomer tien jaar geleden. Ik ben zeer gevoelig voor sferen. Met de gedragenheid in en rondom de studio leek het soms alsof er zes keer een crematie stond gepland. Het was te stijf – ikzelf ook – en ik werd er onbewust strenger door. Televisie is een uitvergroting en in mijn geval wordt mijn concentratie soms uitgelegd als ‘streng’. Een woord dat overigens vooral in combinatie met vrouwen wordt gebruikt. Dat gezegd hebbende: je mag echt gas geven, als interviewer én als gast bij Zomergasten. Waarom ga je er anders zitten? Tenslotte zitten daar twee ijdeltuiten drie uur lang tegenover elkaar.”

Radiopresentator BNR Nieuwsradio & podcasts Looking for …
“Vanaf 2005 presenteerde ik een paar jaar programma’s voor BNR. Radio is een fijn medium. Maar pas in 2016 ontdekte ik de podcast. Voor BNNVARA maakte ik twee Looking for …-series. Eentje had als doel het ‘vinden’ van Hillary Clinton. De andere ging over het veroveren van het Amerikaanse presidentschap. In totaal twintig afleveringen van een half uur. Ik reisde alleen door Amerika, deed de interviews en impressies, maakte het verhaal en sprak teksten in. Ik was terug in 2000. Het was gewéldig. Ik zou het zo weer doen.”

Hoofdredacteur Opzij & VN-vrouwenvertegenwoordiger
“Misschien heb ik bij Opzij wel het meeste geleerd. Vooral wat ik niet moet willen doen en dat is in managementachtige functies zitten. Ik ben te ongeduldig en te veel een maker. Ik voelde me opgesloten. Banen zijn niks voor mij. Na Opzij werd ik gekozen als VN-vrouwenvertegenwoordiger. In oktober 2014 mocht ik namens Nederland de VN in New York toespreken over een door mijzelf aangedragen onderwerp: seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. De speech loog er niet om. Het ministerie van Buitenlandse Zaken was daar diplomatiek gezien vooruitstrevend in. Alle ongemakkelijke en ongewenste waarheden werden benoemd. Een genoegen om dat op die plek te mogen doen.”

En wie is haar gedroomde gast voor M?

 
M, maandag t/m vrijdag - NPO 1 • 19.00

Meer over