Marieke Elsinga over I Can See Your Voice

29 Oktober 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
Kun je aan iemand zien of diegene kan zingen? Om die vraag draait het in I can see your voice. Marieke Elsinga probeert de zangers te herkennen. ‘Eigenlijk is het onbegonnen werk.’
Zien of iemand kan zingen, dat klinkt moeilijk.
“Dat is het ook. Het is een supergek spel. Want je baseert je op niets, en dat maakt het hilarisch. Samen met Jeroen van Koningsbrugge, Ronnie Flex, Samantha Steenwijk en Fred van Leer zit ik in het panel van I can see your voice. In de studio komt een gastartiest. Die moet samen met een van zijn of haar fans raden wie van zes kandidaten kan zingen. Wij adviseren daarbij. Uiteindelijk kiezen zij één kandidaat die volgens hen kan zingen. Die moet dan een duet doen met de gastartiest. Kan de kandidaat zingen, dan wint de fan 5000 euro. Is het zo vals als een kraai, dan krijgt de kandidaat dat bedrag, omdat die iedereen succesvol om de tuin heeft geleid.”

Hoe gaat het in z’n werk?
“De eerste ronde is de absurdste. Dan weet je helemaal niets. Wij zien de kandidaten als een soort wassen beelden staan en krijgen een korte omschrijving van presentator Carlo Boszhard. We letten op hun houding, of ze een pokerface opzetten, of we zenuwen bespeuren, de kleding, de informatie die we krijgen, maar eigenlijk is het onbegonnen werk. Na ons advies sturen de gastartiest en de fan telkens iemand weg en die gaat direct zingen. Heel grappig natuurlijk als dat kneitervals is. En dan is de fan blij, want dat maakt de kans groter dat uiteindelijk de goede zanger overblijft.”

Hoe zet je hierbij je radio-ervaring in?
“Het blijkt weinig uit te maken of je nul of honderd jaar radio-ervaring hebt, ik heb geen haarfijne intuïtie om in te schatten wie kan zingen. Dus ik weet niet of het helpt om veel muziek te draaien en vaak artiesten te zien optreden. Ik merk dat Samantha en Ronnie beter kunnen inschatten of een kandidaat eruitziet als iemand die vaker op een podium staat. Of dat iemand beweegt als een artiest. Zij gebruiken hun artiestenkennis. Fred kijkt erg naar de styling, Jeroen maakt veel grappen, en ik bemoei me gewoon overal tegenaan.”

Is dat leuk?
“Enorm. Het is heel melig om in een panel te zitten. Het is geen talentenjacht en het gaat ook niet om een enorme prijzenpot, dit programma draait om lol maken. En dat doen we. De eerste noot die iemand vals zingt, is het mooiste moment van elke aflevering. De zangers zijn zo schaamteloos. En even later genieten we met z’n allen van iemands prachtige stem. Dat contrast is briljant.”

Smaakt dit naar meer?
“Het past goed bij me. Overal tegenaan roeptoeteren, lol maken met collega’s. Iets moois aantrekken, want het is echt zo’n gezellige avondshow. Het is een mooie combinatie met de andere dingen die ik doe, zoals gespreksleider zijn bij RTL Boulevard en radio maken. Dus ik vind het zeker leuk om zo’n programma te doen.”

I can see your voice | donderdag | RTL 4 | 20.30 uur

Meer over