De Bauers: Bestemming onbekend

Mariska Bauer: '‘We dachten dat iedereen leeft zoals wij’

28 april 2021 12:42 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
Frans en Mariska Bauer gaan weer samen op pad. In De Bauers: Bestemming onbekend duiken ze in bijzondere leefgemeenschappen. Mariska keek haar ogen uit. ‘Er is zo veel meer buiten je eigen bubbel.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Wat krijgen we te zien?
“Aan het begin van elke aflevering krijgen wij een envelop met daarin een cryptische omschrijving en een adres. We hebben geen idee waar we heengaan. Natuurlijk proberen we het te raden maar dat lukt nooit. Vervolgens komen we bij allerlei bijzondere leefgemeenschappen. We blijven een paar dagen logeren, doen met alles mee. We zijn oprecht geïnteresseerd in wat mensen bezighoudt en beweegt en we hopen de kijkers mee te nemen in die nieuwsgierigheid.”

Wat maakte indruk op jullie?
“Ons bezoek aan de Hare Krisjna-gemeenschap. Zij staan elke dag om half vijf op. Geen koffie, geen eten, nee, ze gaan eerst samen bidden en ronden een heel ritueel af, bijzonder. Wij beleven dat helemaal mee. Ook komen we bij een ecodorp. Mensen, met vaak hele goede banen, die bewust kiezen voor een leven met de natuur. Zo creatief en vindingrijk. Ze denken niet materialistisch. Genieten van dingen die ze zelf hebben gemaakt, groente die ze zelf hebben geteeld. Missen jullie niets, vragen wij. Nee, ze zijn blij met kleine dingen. Ze zijn gelukkig.”

Verrijkt dit jullie leven?
“Wij wonen, heel gewoon, in het dorp Fijnaart. We denken dat iedereen leeft zoals wij. Met stroom, warm water, een normaal bed en een dak boven je hoofd. Maar dat is niet zo, sommige mensen maken andere keuzes. Er is zo veel meer buiten je eigen bubbel. Mensen die geloven in een spirituele wereld, die geen vlees eten omdat dieren heilig zijn. Je gaat er toch over nadenken. Nooit dacht ik na een dag al, mag ik alsjeblieft naar huis. Nee, iedereen was aardig en gastvrij, we hadden lol met elkaar.”

De Bauers: Bestemming onbekend | woensdag | RTL 4 | 20.30 uur

Meer over