Marlayne Sahupala over Huizenjacht

29 september 2017 14:10 | amusement | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Zelf woont ze bijna 25 jaar in hetzelfde huis, naar volle tevredenheid. Maar toch is ze door haar zoektocht voor Huizenjacht weleens in de verleiding gekomen een andere woning te ­kopen.

Tekst: Bea Kastrop

Pratend en met geheven telefoon speurt Marlayne het terras van de Jonge Haan in Hilversum af. Sinds enige tijd houdt ze via haar vlog belangstellenden op de hoogte van haar doen en laten. Dus ook van het interview dat we vandaag hebben over het programma Huizenjacht. Hierin helpt ze woningzoekenden met het vinden van hun ideale huis. Niet te verwarren met Je eigen droomhuis dat Marlayne ook presenteert en waarvan we volgend jaar een nieuwe serie te zien krijgen. “Ja, ik ben echt van de afdeling huizen bij SBS”, zegt ze lachend. “Ik vind het ook zo leuk om binnen te
kijken bij mensen.”

Tuin op het zuiden

Alleen al voor Huizenjacht heeft Marlayne dat honderden keren mogen doen: “Ik heb zo’n 120 afleveringen gedaan en dat maal drie, want drie bezichtigingen op een dag.” De 120 potentiële kopers met wie ze inmiddels te maken had, hebben wel het een en ander gemeen, vertelt Marlayne. De meeste kandidaten hebben namelijk een wensenlijst die te groot is voor hun budget. “Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat iets wat eerst een harde eis was – bijvoorbeeld een tuin op het zuiden, of een parkeerplaats voor de deur – zomaar ineens niet meer belangrijk kan zijn. Dan valt het huis dat we hebben uitgezocht zo goed in de smaak dat mensen die tuin op het westen ook wel prima vinden. Ze beginnen vanuit het hoofd en eindigen vaak bij het hart. Dat is heel grappig om te zien.”

Overspannen huizenmarkt

De makers van Huizenjacht hebben het dit seizoen een stuk lastiger dan vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het aantrekken van de huizenmarkt. Marlayne: “De verkoop van huizen gaat op dit moment zo verschrikkelijk snel dat we nog geen week vooruit kunnen produceren. Toen we de vorige serie maakten, stonden huizen makkelijk een half jaar te koop, dus dat was prima te doen. Maar nu gebeurt het dat we op de dag dat een huis te koop komt al meemaken dat we er niet meer in kunnen omdat het meteen is verkocht.”

‘Míjn huis!’

Hoewel ze in haar werk een schat aan huizenkoop­ervaring heeft opgedaan, is Marlayne privé heel tevreden met het huis in Baarn waar ze met haar gezin al sinds 1993 woont. Hoewel uitgerekend Huizenjacht haar ooit bijna verleidde tot het kopen van een huis even verderop. “Voor we met de potentiële kopers een huis bekijken, gaan we met de hele ploeg naar binnen om te bepalen hoe we het gaan filmen. We gingen dit huis binnen en zodra ik over de drempel was dacht ik: dit is míjn huis. Richard Vink, de interieurarchitect, zei: ‘Jij loopt hier rond alsof je hier wóónt’, en zo voelde het ook. Maar toen moest ik met die mensen naar binnen en zij vonden het ook een heel leuk huis. Terwijl ik alleen maar dacht: néé, néé, ík wil het hebben! Ik heb later zelfs de makelaar gebeld en gezegd dat ik met mijn man wilde komen kijken. Maar de kandidaten van Huizenjacht wilden een tweede bezichtiging. En toen heeft de ratio het bij mij toch gewonnen. Het sloeg nergens op. Het was te duur; we moesten ons eigen huis nog verkopen. Dus ik moest even terug op aarde.”

Interieurdeskundige Huizenjacht

Hoewel het hoofd het deze keer bij Marlayne won van het hart, vindt ze dat het volgen van je intuïtie juist heel belangrijk is bij de aankoop van een huis. “Het eerste gevoel is superbelangrijk, daar moet je echt naar luisteren. Op papier kan iets perfect zijn, maar als je het niet voelt, dan houdt het op. Zo sta ik er tenminste in. Ik zou vooral kopen met mijn hart en ik zou bij de bezichtiging ook absoluut Richard Vink, de interieurdeskundige van Huizenjacht, meenemen. Het is namelijk best moeilijk om door andermans interieur heen te kijken. Richard kan meteen laten zien wat er met bepaalde ingrepen allemaal van te maken is. Dat advies hebben de kandidaten in Huizenjacht natuurlijk voor op andere potentiële kopers.”

Marlaynes vlog: Youtube.com/marlaynevlogt

Huizenjacht | alle werkdagen | SBS 6 | 18.30

Meer over