Marlijn Weerdenburg: '‘Ik zou de Mol niet kunnen zijn’

5 September 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Bijna won Marlijn Weerdenburg in 2015 Wie is de Mol? Het scheelde één antwoord. Nu speurt ze in Moltalk met Rop Verheijen naar de saboteur in het jubileumseizoen. ‘Het voelt als opnieuw meedoen.

Amsterdam smelt weg, bruggen worden natgehouden, kinderen koelen zich in fonteinen. En Marlijn Weerdenburg komt vrolijk op de fiets, de hittegolf trotserend. Ze heeft een goede plek uitgekozen voor het interview, een terras aan het water. In de schaduw van de platanen bespreekt ze het jubileumseizoen van Wie is de Mol? en de tweede keer dat Marlijn Moltalk presenteert.

Hoe kijk je terug op je eerste seizoen van Moltalk?
“Het was een grote achtbaan waarin Rop Verheijen en ik veel hebben geleerd en enorm hebben genoten. Vooral van de zoektocht naar de Mol. Het voelde een beetje als opnieuw meedoen. Maar het was ook spannend. Van tevoren hingen Rop en ik boven de wc, omdat het live is en zonder autocue. Maar het gaf achteraf steeds een ongelofelijk gevoel. Mede door de reacties van het publiek. Ik ben nog steeds blij dat ik vorig jaar auditie mocht doen voor dit programma.”

Mogen jullie vooraf weten wie de Mol is?
“Nee. En dat zou ook niet verstandig zijn, want Rop en ik praten nogal gemakkelijk. We zijn niet de besten voor het bewaren van een geheim. Ik zou die verantwoordelijkheid ook niet durven dragen. Stel je voor dat ik me op live-tv verspreek!”

Hoe was jullie samenwerking?
“Ik vind Rop hilarisch. Ik heb zo hard om hem gelachen. Ik probeer altijd de controle te vinden en hij is juist een ontregelaar. Hij kan goed improviseren en geeft mij daardoor veel input. Daardoor gaat het soms iets teveel door elkaar, maar we hebben liever een gezellige chaos dan dat het heel braaf is.”

Voel je je bij zulke mensen het fijnst?
“Ik vind ze erg leuk. Al kan ik van heel gedisciplineerde mensen ook echt genieten. Eigenlijk kan ik met veel types goed overweg, zelfs de moeilijke. Je kan me niet zo snel gek krijgen. Ik probeer ook van iedereen met wie ik werk iets te leren. In Danni Lowinski speelde ik met Michiel Romeyn, ook iemand die de boel flink kan opschudden. Terwijl ik zelf ben opgevoed van: je moet meedenken, niet te veel ertegenin gaan. Dat is een kracht, maar soms verlies je daarin ook jezelf. Van Michiel leerde ik om een punt te maken als iets niet goed voelt.”

Het jubileumseizoen van Wie is de Mol? is met oud-deelnemers. Had je nog een keer mee willen doen?
“Ik hoorde van Rik van de Westelaken dat dit extra seizoen er kwam. Toen was ik nog niet gebeld voor Moltalk en was ik verbolgen dat ik niet was gevraagd. Want ik heb op één fout antwoord verschil verloren. Ik had het dus zeker graag gewild. Het is het leukste programma waaraan ik ooit heb meegedaan. Hoe vaak krijg je de kans om negen mensen zo goed te leren kennen en tegelijkertijd zo’n doordacht spel te spelen?”

Zou je het dit keer anders aanpakken?
Lachend: “Misschien alleen iets minder drinken. Ik heb met Chris Zegers en Margriet van der Linden aardig wat gin-tonics weggetikt, ook de avond voor de finale. Rik, de uiteindelijke winnaar, was daardoor veel scherper en frisser. Maar verder zou ik er weer zo vol ingaan als toen. Ik was erg mezelf, omdat ik nogal fanatiek ben. Alleen in spellen probeerde ik me verdacht te maken. Maar verder ben ik gewoon heel slecht in liegen of me anders voordoen. Best raar voor een actrice hè?”

Dan had je vast vooraf aangegeven niet de Mol te willen zijn.
“Niet dus! Ik zei gewoon enthousiast ja, dan kon ik tot het einde blijven. Maar die psycholoog had wel door dat ik liegen moeilijk vind. Ik ben een open boek, een chaoot en impulsief. Dat is heel onhandig als Mol. En je een buitenstaander voelen zou ik ook helemaal niks vinden. Ik wil het altijd gezellig hebben met iedereen. Dus ik zou de Mol niet kunnen zijn. Dan liever opnieuw op zoek naar de Mol in Moltalk!”

Wie is de Mol? | zaterdag | NPO 1 | AVROTROS | 20.30 uur
Moltalk | zaterdag | NPO 3 | AVROTROS | 21.30 uur

Meer over