Debuut

Martien Meiland weigerde autocue in Cash or trash

22 oktober 2019 12:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Wessel de Groot
Na het succes van realityserie Chateau Meiland maakt Martien Meiland zijn debuut als presentator in Cash or trash, waarin handelaren zonder voorkennis vechten om bijzondere spullen.
  1. Hoe kwam Cash or trash op je pad?

“Het is een van oorsprong Duits programma dat daar razend populair is. Ik werd ervoor gevraagd door SBS, omdat ze dachten dat het wel aan me besteed zou zijn. Ik hou enorm van brocante en handel, vandaar dat ik direct ja zei. Ik had eigenlijk maar één eis: geen autocue of teksten van een blaadje lezen. Ik wil helemaal mezelf kunnen zijn.”

  1. Was het lastig om in de rol van presentator te komen?

“Vooraf vond ik dat heel spannend, ik zei op de eerste dag ook: ‘Als het niet goed is, moet je het eerlijk zeggen, dan stoppen we gewoon.’ Maar iedereen was heel positief en dat was echt een boost. Gaandeweg de opnames voelde ik me als een bloem die steeds een beetje meer openging. Qua presentatoren heb ik niet echt rolmodellen, al vind ik Viktor Brand wel heel goed. Hij komt ook altijd heel naturel en opgewekt over.”

  1. Wat is de opzet van Cash or trash?

“Iedere aflevering komen mensen met spullen die ze willen verkopen. Ik ontvang ze in een prachtig oud fort en samen met een taxateur stellen we de waarde vast. Met die informatie gaat de verkoper naar een ruimte waar vijf handelaren klaar zitten. Zij weten vooraf niets en mogen tegen elkaar opbieden als ze iets in het voorwerp zien.”

  1. Wat is het verschil met programma’s als Van onschatbare waarde en Tussen kunst & kitsch?

“Er zijn zeker overeenkomsten, maar het grote verschil is de waardebepaling vooraf. Bij Tussen kunst en kitsch weet je nooit of mensen ook daadwerkelijk dat geschatte bedrag krijgen. Bij ons gaan de verkopers altijd naar de handelaren, ook als de waarde laag is. Het is dan juist interessant of zij hun huiswerk gedaan hebben of dat ze boven de waarde gaan zitten. Nee heb je, ja kun je krijgen.”

  1. Wat komt er zoal voorbij?

“Dat is echt heel divers, net als de mensen die met de spullen komen. Ik heb me echt verbaasd tijdens de opnames: Mooie vazen, schilderijen, prachtige kroonluchters… Heel veel objecten die écht chateauwaardig waren, maar helaas mag ik zelf niet meebieden, haha. Er was een enige miniscooter met zijspan bij waar ik onze Claire al in zag zitten!”

  1. Was het moeilijk de opnames in je drukke schema te passen?

“We hebben de hele reeks Cash or trash in twee weken opgenomen. Het waren lange draaidagen, maar toch een beetje vakantie. De eerste dag dat ik in Nederland kwam, heb ik elf uur geslapen. Heerlijk, daar is bij ons in Frankrijk met alle gasten helemaal geen tijd voor. Het format paste me ook heel erg, dus ik heb het vooral ontzettend naar m’n zin gehad. Hopelijk is dat thuis ook te merken.”

Cash or trash zie je vanaf woensdag 23 oktober om 21.30 uur bij SBS6

Meer over