Zenuwslopend

Martijn Krabbé over zijn nieuwe quiz De Weg Naar het Miljoen

Aanpoten voor Martijn Krabbé. Naast The voice of Holland presenteert hij de kennisquiz Nationale Postcode Loterij: De weg naar het miljoen. Hij belooft een aaneenschakeling van zenuwslopende momenten. ‘De druk wordt onwijs opgevoerd.’

Wat gaan we zien?
“Spanning en sensatie. In deze grote gameshow in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, kun je – als je maximaal speelt – 1 miljoen euro winnen. Het ziet er fantastisch uit, het is denk ik wel het indrukwekkendste decor waarin ik ooit heb gestaan. Imponerend, met een enorme led-wall en vijftien touchscreendesks voor de kandidaten. Die desks kunnen in de grond zakken, het is een heerlijke sciencefictionachtige toestand.”

Is het spel simpel uit te leggen?
“Het publiek is, naar postcode, verdeeld in wijkvakken. Aan de hand van vijf vragen worden de beste vijf spelers uit de verschillende vakken gekozen. Met hen speel ik de ‘heenweg’. Met de laatstoverblijvende speel ik de ‘terugweg’. Als hij of zij die ongeschonden doorkomt, wint die kandidaat maximaal vijf ton. Tenslotte is er de golden question, waarmee je het bij elkaar gespeelde bedrag kunt verdubbelen, of, als het niet goed gaat, je oorspronkelijke bedrag halveert. De helft van het in die ronde gewonnen bedrag wordt verdeeld in je eigen wijkvak. Het gaat echt ergens om, het is moeilijk, bloedspannend, en ook het publiek kan een behoorlijk bedrag winnen, dus de stemming in de studio is opperbest.”

Wat maakt het zo moeilijk?
“Het lastige is dat de kandidaten multiplechoicevragen krijgen waarbij een of meerdere antwoorden juist zijn. Soms zijn zelfs alle antwoorden goed. Dat brengt mensen behoorlijk in de war, de druk wordt zo onwijs opgevoerd. De kandidaat gaat van wereld naar wereld, bijvoorbeeld carnaval, school, de rechtbank. Alle vragen zijn daaraan gerelateerd. Via de schermen krijg je beelden voorgeschoteld waardoor je je echt in zo’n wereld waant. Als presentator begeleid ik de kandidaat bij het nemen van de laatste hordes. Het is improviseren, je maakt samen de trip. Het is wel moeilijk om niet voor te zeggen, ik moet soms echt mijn tong afbijten.”

Heb je de quiz zelf ook gespeeld?
“Ja. Dat was, als ik echt kandidaat was geweest, een heel duur rondje voor de Nationale Postcode Loterij geworden. Ik had geluk, in de laatste wereld kreeg ik vragen over iets waarover ik toevallig alles wist, producten met een beschermde oorsprongsbenaming, dus balsamico uit Modena, champagne uit de Champagne, ham uit Parma. Ik had alle vragen goed. In dit geval leverde het feit dat ik een bourgondiër ben dus eindelijk eens iets op.”

Hoe vind je het om weer eens een quiz te presenteren?
“Superleuk, echt even iets heel anders. Twintig jaar geleden begon ik bij RTL met een loterijprogramma, De recordshow waarin kandidaten allerlei records probeerden te breken. Het is hiermee niet te vergelijken, de techniek is zoveel verder! Grappig genoeg werd ook dat opgenomen in Studio 1 in Aalsmeer, ik kwam zelfs collega’s tegen uit die tijd.”

De kijkers zien je de komende weekenden dus in actie in twee grote familieprogramma’s.
“Op vrijdag The voice of Holland en op zondag De weg naar het miljoen. Bijzonder hoor. The voice wordt trouwens weer fantastisch. In juli hebben we de auditierondes alvast gefilmd, omdat het behoorlijk lastig is om de coaches bij elkaar te krijgen door hun volle agenda’s. Nu al sprong er een aantal kandidaten uit. Ik zag er drie of vier waarvan ik dacht, die zou zomaar kunnen winnen. Het leuke is, dat door het programma heen vaak opeens onverwachte kandidaten bovendrijven. Ze groeien in hun ontwikkeling of vinden een stijl die goed blijkt te passen. Dat onvoorspelbare maakt het juist zo leuk.”

The Voice of Holland, vrijdag - RTL 4 • 20.30
Nationale Postcode Loterij: De weg naar het miljoen, zondag - RTL 4 • 21.30

Meer over:

Reageren