Nieuwe serie

Martin en Sonrisa over Jouw stad, ons dorp

17 januari 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© NTR

’In de stad heb je nooit rust’ en ‘dorpsbewoners zijn stug’. Zouden de vooroordelen van de stedelingen en dorpelingen die in Jouw stad, ons dorp een week met elkaar ruilden nu verdwenen zijn?

Tekst: Carlijn Schepers.

In een kerkje in het kleine Friese dorpje Kûbaard woont Martin Sijbesma met zijn vrouw Ytsje. Rust om te schilderen vindt kunstenaar Martin genoeg in het plaatsje met 260 inwoners. Er zijn vergezichten in overvloed en zelfs een bus rijdt er niet meer. Voor Jouw stad, ons dorp ruilt Martin met zijn vrouw voor een week met de muzikale Sonrisa (de artiestennaam van Sabine Koenraads) en haar man Romano uit Den Haag. Zij houden van de hectiek van de grote stad en treden samen op door het hele land. En nu moeten ze proberen te aarden op het stille Friese platteland. Welke vooroordelen hadden Martin en Sonrisa voor hun deelname over elkaar en zijn die nu veranderd?

Martin: ‘Steden zijn onveilig’
“Als je opgroeit op het platteland, dan leer je dat de grote stad onveilig is. Dat komt ook door de media die altijd berichten over steekpartijen, liquidaties en overvallen. Ik ben blij dat ik hier woon, dacht ik dan vaak. Natuurlijk wonen er nou eenmaal meer mensen, dus ook meer criminelen in een stad. Maar het viel reuze mee. Wel moet je als je langs het fietspad loopt je tas aan de andere kant vasthouden. Anders grijpt iemand hem zo. Terwijl je bij ons je tas gerust een nacht buiten kan laten staan.”

Sonrisa: ‘Dorpsbewoners zijn stug’
“Voordat ik naar Kûbaard ging dacht ik dat Friezen stugge mensen zijn. Maar ik heb dat echt 180 graden anders ervaren. Wat een fijne lieve inwoners heb ik daar ontmoet en wat waren ze gastvrij! Het voelde als een warm bad. Als we even weg waren geweest stond er weer een doosje eitjes, rode kool en bietjes met een lief briefje klaar. Ik vond het ook heerlijk dat iedereen elkaar groet. Ik werd verpletterd als stadsmens. Als ik dat in Den Haag zou doen dan zou iedereen me aankijken of ik gek was geworden.”

Martin: ‘Steden zijn druk en je krijgt er geen rust’
“De drukte klopt wel. Ik ging bewust een keer in de spits rijden. Ik wilde wel eens meemaken waar altijd zo zwaarwichtig over wordt gedaan in het nieuws. Maar zo erg was het ook weer niet. Ik stak gewoon een pijpje aan en wachtte rustig. Wat moet je anders? Het is ook wel zo dat je minder rust krijgt in de stad, maar ik ben een gezelligheidsmens dus vond het na een week toch jammer dat ik weer terug moest.”

Sonrisa: ‘Dorpelingen roddelen en er is veel sociale controle’
“Natuurlijk weten de dorpsbewoners wel grotendeels wat er in elkaars levens speelt, dus dat is wel min of meer waar. Maar het viel me op dat ze heel respectvol met elkaar omgingen. Ben je betrokken bij de dorpsgenoten? Harstikke leuk! Heb je daar niet zoveel zin in? Ook goed. En ook dan staan ze alsnog voor je klaar als je hulp nodig hebt. Dat is in de stad wel anders.”

Martin: ‘Mensen groeten niet in de stad’
“Dat is ook een vooroordeel van plattelandsmensen: dat stedelingen elkaar zonder groeten voorbijlopen, altijd haast hebben en onvriendelijk zijn. Maar dat vond ik helemaal niet! Ik vond de Hagenaren uitermate vriendelijk. Een praatje maak je zo en als je iemand groet zeggen ze gewoon iets terug. Ik ben ook de Haagse humor enorm gaan waarderen. Het is wat je zelf uitstraalt naar de ander, denk ik. Ook dat gehaaste vond ik reuze meevallen. Al staat er een lange rij in de supermarkt, iedereen wacht netjes.”

Sonrisa: ‘In een dorp is niets te doen’
“In een dorpje met zo weinig mensen dacht ik: zie die maar eens uit hun huizen te trekken om wat te doen. Maar daar heb ik me in vergist. Er was van alles te doen. Er was een vrouwenbiljartclub, een creabeaclub, elke week muziek en jaarlijks een groot feest. Er was geen restaurant of iets, maar het centrale punt was het dorpshuus. Daar werd bijvoorbeeld een lopend buffet georganiseerd waarbij iedereen iets meenam. Dat was zo vreselijk gezellig!”

Waar gaat Jouw stad, ons dorp over?
In Jouw stad, ons dorp ruilen twaalf koppels of gezinnen uit drukke steden en rustige dorpjes voor een week met elkaar. In zes afleveringen zien we hoe stadsmensen omgaan met de rust, sociale controle en ruimte op het platteland. En hoe dorpelingen de drukte, mix van nationaliteiten en het grote aanbod van uitgaansgelegenheden ervaren in de stad. Martin en Ytsje uit Kûbaard ruilen in aflevering vier met Sonrisa en Romano uit Den Haag.

Jouw stad, ons dorp, donderdag - NPO 1 • 21.30 uur

Meer over