Martine Bijl over haar hersenbloeding

30 september 2016 10:52 | amusement | Door Televizier

© Victor Arnolds/MAX

Martine Bijl heeft op papier gezet wat haar allemaal is overkomen voor- en nadat ze vorig jaar werd getroffen door een hersenbloeding. En dat is een behoorlijk emotioneel verhaal.

In de in- en uitleiding van haar boek Hindergroen, dat bestaat uit gebundelde stukjes uit het blad Zin schrijft Martine Bijl over hoe het allemaal begon: „Ik kreeg een beetje hoofdpijn. Achter mijn ogen knapte een ballonnetje. In de verte riep Berend mijn naam.” Daarna beschrijft ze hoe de brandweer haar uit huis takelde.

Delier

Met de hersenbloeding was het leed nog niet geleden. De Heel Holland Bakt-presentatrice kreeg daar bovenop ook nog een delier (acute verwardheid) en ze brak haar heup. Gelukkig mocht Martine wel langer dan gebruikelijk in het revalidatiecentrum blijven en hoefde ze niet naar een verpleeghuis.

Berend Boudewijn

Dat was de danken aan de volhardendheid haar man Berend Boudewijn. „Berend heeft gesmeekt en gestampvoet tot het mocht.” De verdere revalidatie deed vervolgens wonderen. „Zwembad. Valtraining. Logopedie. Keuken. Restaurant. In dat restaurant mocht ik wel eens de tafels dekken. Ik kon er niks van, ik moest alles opnieuw leren. Ik vond het geweldig. Daar sjokte ik als een blije kleuter met het bestek van tafel naar tafel, terwijl ik bij elke lepel dacht: wat is dit en waar dient het in godsnaam voor? Nu denk ik: wat zou er met mij zijn gebeurd als Berend toen niet zo keihard gestampvoet had?''

Weer thuis

Aan het einde van de winter mocht Martine (68) eindelijk weer naar huis. Daar was ze een paar maanden eerder al geweest, maar toen herkende de blondine nog helemaal niets. Dat was nu wel anders. „Ik hing mijn jas aan de kapstok en huilend van opluchting, schaamte en zelfmedelijden plantte ik mijn dampende overwinningsvlag in de kokosmat, op nog geen twintig centimeter van Berend zijn schoenen. Ik was weer thuis.”

Meer over