MasterChef start een nieuw seizoen met nieuwe chefs

Zestien kookenthousiastelingen en een heel nieuwe jury staan klaar voor een nieuw seizoen MasterChef Holland. Wij interviewden chef Michiel van Eerden.

Er staan weer zestien kookgekken te trappelen om in een nieuw seizoen van Masterchef Holland hun culinaire kunsten te vertonen. Van de amateurkoks wordt de nodige creativiteit en vaardigheid verwacht, want de jury is onverbiddelijk. De samenstelling is overigens compleet veranderd.

Michiel van der Eerde

Oud Topchef-jurylid Robert ­Kranenborg krijgt gezelschap van twee nieuwe tv-gezichten: culinair recensent Marcus ­Polman en de jonge chefkok Michiel van der Eerde. Die vertelt: „Het is een eer om voor Masterchef gevraagd te worden. Ik doe in mijn eigen bedrijf ­(restaurant Baut in Amsterdam) de hele dag niets anders dan tips geven aan mijn werknemers. Dat gaat me goed af. Je ziet de kandidaten elke week groeien, daarom is het leuk om te doen.”

Luisteren

Er is vanaf de start veel verschil tussen de kandidaten. „Sommigen hebben het koken in hun vingers. Die hadden voor het programma al een groot repertoire aan smaken.” Maar belangrijker dan talent vindt Michiel het dat ze luisteren. „Of ze nu talent hebben of niet, ze moeten iets doen met de tips die ik ze geef. De een pakt het direct op, de ander niet.”

Eén gouden tip heeft de chef-kok in ieder geval: „Je moet smaken toevoegen tíjdens het kook­proces en niet achteraf. Anders krijg je die intense smaak niet. Heel simpel voorbeeld: voeg zout toe tijdens het koken van een aardappel, en niet pas als hij al gaar is.”


Reageren