Maurice is niet de Mol in aftrap populairste spelprogramma van Nederland

3 Januari 2014 08:43 | amusement | Door Televizier

Wie gisteravond om 20.30 uur even binnengluurde in de gemiddelde Nederlandse huiskamer zal vaak hetzelfde hebben gezien: de groene letters van Wie is de Mol op het televisiescherm. 

Op 2 januari was het eindelijk tijd om lekker op de bank te ploffen voor een nieuw seizoen van Wie is de Mol. De veertiende editie alweer, maar ook na dertien jaar verveelt het spelprogramma geen moment. Het winnen van de Televizier-ring in 2013 was dan ook volkomen terecht.

Hong Kong

Zoals gewoonlijk startte het programma met imposante beelden van de locatie, dit keer Hong Kong. Met meer dan zeven miljoen inwoners, 236 eilanden en een oppervlakte van 1.104 km² een absolute metropool. De gigantische wolkenkrabbers, ontelbare steegjes en marktjes maakt het een totaal andere wereld dan de onze en daarmee minstens zo’n groot mysterie als de identiteit van De Mol.

Pure gok

Hoe brengen de kandidaten van Wie is de Mol het er vanaf in deze wereldstad? De bekende Nederlanders, nog nauwelijks bekomen van de reis, werden direct bij aankomst flink op de proef gesteld. Presentator Art Rooijakkers deelde het tiental mee dat er gestemd moest worden op ‘De Mol’. Tot grote schrik van de deelnemers die puur moesten gokken omdat er natuurlijk nog geen spel gespeeld was.

Daphne

Zou de wilde gok iemand direct fataal worden? Daar leek het in eerste instantie wel op. Presentatrice Daphne Bunskoek, opvallend genoeg in het rood gekleed, kreeg het rode scherm. Maar uiteraard is in Wie is de Mol niets wat het lijkt. Daphne kon namelijk nog even blijven, hoewel zij de minste antwoorden goed had. Pas aan het einde van de aflevering zou het restant van de vragen bepalen wie naar huis moest.

Mollen

Na een zenuwslopende start kon het spel pas echt beginnen. Voor de kijker een goede mogelijkheid om de potentiële Mollen een beetje beter te leren kennen. Grappenmaker Owen, goedlachse Tygo of relaxte Freek, wie draagt er een masker? Of zijn ze totaal onschuldig en verbergt De Mol zich tussen de andere deelnemers?

Eerste opdracht

Voor de eerste opdracht moesten de BN’ers in tweetallen op een drukke markt in Hong Kong het politiebureau en een wasserette zien te vinden. Een flinke uitdaging omdat de weg alleen gevraagd mocht worden in het Chinees. Om de opdracht niet geheel onmogelijk te maken wel met behulp van een Chinees woordenboekje.

Weinig geld in de pot

In de praktijk bleek dit niet veel te helpen. Hoe spreek je de klankrijke Chinese woorden eigenlijk uit? Het zorgde voor veel hilarische situaties, maar de geldpot werd er niet door gevuld. Uiteindelijk wisten alleen Jennifer Hoffman en Susan Visser de wasserette met het belangrijke geld te vinden. Resultaat van de eerste opdracht: 400 euro. Opvallend is wel dat dit geld werd verdeeld onder slechts vier personen. De Mol lacht ongetwijfeld in z’n vuistje!

Haven van Hong Kong

Ook de tweede uitdaging was geen appeltje-eitje. Sterker nog, de chaos leek haast groter dan op de Chinese markt. Te zien was hoe musicalster Freek en ‘tv-slechterik’ Tygo Gernandt (in het programma opvallend opgewekt en aanwezig) bij de haven van Hong Kong met een lampje vier nummers moesten seinen naar de overige kandidaten aan de overkant. Maar laat de haven nu net een indrukwekkend maar gigantisch bolwerk van lichtjes zijn!

Verwarring?

Vooral de kandidaten Jan-Willem, Owen en Sophie leken in verwarring te zijn gebracht. DJ Jan-Willem zag het licht op een wolkenkrabber als een ‘teken’ terwijl Owen en Sophie de onvergetelijke opmerking maakten dat ze ‘dan maar een paar letters moesten noemen zodat het leek alsof ze wat hadden gezien’. Gespeelde onwetendheid of niet? Hoe dan ook werd het juiste getal door niemand geraden. Laten we zeggen dat 400 euro in de pot in elk geval ‘een begin’ is.

Afscheid

Maar hoe hilarisch of spannend een opdracht ook is, de cruciale ronde met het groene en rode scherm zorgt in Wie is de Mol altijd voor veel emoties. Ook in deze eerste aflevering was het niet anders. Terwijl Daphne Bunskoek uiteindelijk tóch opgelucht adem kon halen was het einde verhaal voor presentator Maurice Lede. Tot zijn grote teleurstelling, omdat het Klokhuis-gezicht zich volledig in het spel had gestort. Hoe dan ook kunnen we in elk geval één potentiële Mol van het lijstje afstrepen. Nu aftellen tot volgende week!

Wie Is De Mol? had met 2,5 miljoen kijkers voor de eerste uitzending een regelrechte droomstart.

Meer over