Interview

Maxime Meiland over de kerstspecial: 'Papa was bij die wijnproeverij na een halfuur helemaal toeter'

24 december 2022 06:08 | amusement | Door Marjolein Vos

© Tom Cornelissen
Cocktails maken, op avontuur en natuurlijk wijnen, wijnen, wijnen. Vanavond staat Kerst met de familie Meiland op het menu bij SBS6 en het belooft weer een gezellige en hysterische boel te worden. Wij spraken Maxime Meiland over het tripje van de familie en hoe zij kerst beleeft.

Hoe gaat het met je? Ben je een beetje klaar voor kerst?

"Goed! Lekker in de kerst. En ik vind het ook zo heerlijk dat die meid nu vakantie heeft. Dat is voor ons natuurlijk ook wel genieten want dan kun je lekker een keer denken: nou ik blijf in mijn badjas ’s ochtends."

Naar de zon in plaats van naar de sneeuw, hoe heb je dat ervaren?

"Het weer viel dus een beetje tegen want in eerste instantie zag ik mezelf al helemaal liggen in mijn bikini op dat dek, maar het weer was niet lekker. Het was wel warmer dan het in Nederland was, maar ik had wel nog mijn winterjas aan. Het was 15 graden, net niks zeg maar. Voor het weer hoefde ik het niet te doen, haha."

Hoe kwamen jullie op het idee voor een cruise dit jaar?

"Eigenlijk wel van ons allemaal. Onze oom Jaap, die ook te zien is op de cruise met zijn vrouw Evelien, die zijn namelijk twee keer al op een cruise geweest en die waren zo enthousiast erover. Daarom dachten wij dat het wel leuk was om mee te maken. Je zit wel gezellig met z’n allen. Het is een heel ander soort vakantie."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door SBS6 (@sbs6nl)


Wat heeft voor jou de voorkeur als je zo terugkijkt op alle reizen?

"Omdat het natuurlijk ook echt met de kerst is en daar vanuit gaat in deze periode, dan zit ik denk ik liever in de sneeuw. Weet je wat het is met zo’n cruise. Het was echt wel leuk hoor omdat je heel veel dingen doet alleen als je kleine kinderen hebt zoals wij, is het wel heel veel. Je kunt bijna elke dag eruit en dat wil je ook want je wil ook wel een beetje sightseeing. Maar uiteindelijk ben je doodop als je die boot weer opstapt aan het eind van de dag. En ik denk dat het enig is als je zonder kinderen gaat, maar ik vond het uiteindelijk wel pittig hoor moet ik zeggen."

Wat hebben jullie allemaal gedaan tijdens de reis?

"Heel veel. We stapten op bij Marseille dus we hadden sowieso één dag dat we moesten vliegen en toen hebben we daar ook geslapen. De volgende dag gingen we de boot op en kregen we daar een rondleiding. We hebben heel lekker gegeten in een soort Oosters restaurant waar je dan op barkrukken zit en dan zit diegene te koken voor je op van die kookplaten. Dat was heel leuk.

We hebben cocktails gemaakt op de boot. We hadden voor die meiden een Peppa Big-lunch. En we zijn nog wezen wijnproeven. Dat was heerlijk, maar het viel ook zo zwaar. Mijn vader die denkt: ja, uitspugen? Ja dag, ik neem gewoon een half glas van alles. Dus die was toeter na ik denk een halfuur. We hebben het in ieder geval genoeg gedaan dat je wel vergat dat de zon niet scheen."

Wat was voor jou het hoogtepunt van de reis?

"Ik denk dan toch wel gewoon het kerstdiner. Er waren heel veel leuke dingen. Ik vind sowieso op zo’n boot ook al heel gaaf. Er is zo veel. Ik stond versteld toen ik ernaartoe liep. Zo’n groot ding met een gameroom, een zwembad, winkels. Echt waanzinnig. En we deden cadeautjes met kerst dus dat was echt heel gezellig."

Kerstavond op het schip.
Kerstavond op het schip.

In het voorstukje zien we de glazen vloer, hebben jullie er nog vaak langs moeten lopen of was het één keer en nooit meer?

"Nee, één keer gelukkig. Ik heb een beetje last van hoogtevrees, maar dit was echt mega hoog. Echt niet normaal. En papa en Montana die hebben echt hele erge hoogtevrees. Maar het was wel zo spectaculair. We hadden ook slaapplaatsen met balkonnetjes en alleen als je op je balkon zat dacht je al: hoe kan het? Als we dan ’s avonds vertrokken werd ik ook wel zeeziek. Ik had er wel last van, vooral die eerste avond, maar ook met slapen. Eén nacht hadden we zijwind en de golfen kwamen helemaal tegen het schip op. Claire die werd helemaal bang. Die zei: "We gaan zinken."

En nu vieren jullie morgen natuurlijk ook nog kerst in plaats van enkel tijdens de opnames. Hoe vierden jullie vroeger altijd kerst samen?

"We gingen eigenlijk meestal gourmetten met z’n viertjes. We deden het nooit met cadeautjes. Mijn ouders zijn niet heel erg gelovig, maar die geloven wel dus die vinden dat niet passend bij het kerstfeest. Het was vaak één avond, want wij hebben een hele kleine familie dus dan was het ook wel klaar. We gingen in het verleden ook wel eens naar de kerk, maar dat was verder niet vast of zo."

In een van de recente afleveringen noemde je dat Hengelo wel een poppenkast leek en een circus. En we kennen je vader natuurlijk wel een beetje van de toeters en bellen, is het ook altijd heel heftig versierd met kerst?

"Mijn vader heeft geen boom staan, maar ze zijn natuurlijk ook nog best wel aan het verbouwen. Papa's keuken is nu bijna helemaal klaar. Er waren ook de hele tijd werklui over de vloer. Maar hij heeft als compensatie wel de hele buitengevel volgehangen met lampjes. Hij denkt: als het niet binnen kan, dan doe ik het buiten."

Martien Meiland en de kerstboom
Martien Meiland en de kerstboom

En hoe vier je het met Leroy, Claire en Vivé dit jaar?

"Vanavond kijken we met z’n allen de kerstspecial bij ons beneden in de bar. Ideaal, want dan liggen de kinderen boven in bed en dan zitten wij lekker beneden. Ik ga het met Claire nog wel in de middag even kijken, want die wordt zich er wel bewust van. En zondag vieren wij het bij papa en mama thuis met 22 mensen. Dus dat is heel anders dan ik vroeger gewend ben. Mijn schoonfamilie komt, Dirk en de familie, Jaap en Evelien. We vieren het eigenlijk heel groot waardoor we iedereen dan al hebben gezien. Ik denk dat we Tweede Kerstdag als gezin een kerstbrunch doen en dan is het wel weer welletjes."

Gaat het met kerst bij jullie dan wel om het eten of voornamelijk ook om de wijn?

"Het gaat altijd wel over de wijn. We zijn allemaal niet zo van het eten, we zijn op dat gebied echt niet bourgondisch. Het maakt ons eigenlijk ook niet zo veel uit wat er dan op tafel staat, als er maar wijn is en gezelligheid. Dat is het belangrijkste."

Afgelopen jaar is natuurlijk wel bijzonder geweest voor jullie ook met de bruiloft. Hoe kijk je terug op 2022?

"Ja, een heel goed en mooi jaar. Ook toch weer normaler jaar dan daarvoor ook vanwege corona. Eindelijk weer een beetje back to normal. En natuurlijk het hoogtepunt van het jaar was de bruiloft, maar daarnaast ook dat wij ons droomhuis hebben gekocht. Daar kijken we zo naar uit. Begin februari krijgen we de sleutel en dan gaan we er ongeveer half februari in. We kunnen niet wachten."

Waar zou je volgend jaar heen willen? Zon of toch winter?

"Londen stond altijd op mijn lijstje en daar ben ik zelf geweest drie weken geleden. Ik vond het heel druk, giga met toeristen. Maar het was wel echt enig. Zo’n leuke stijl wat die Engelse hebben in die bars. Het is net alsof je terug in de tijd gaat en dat spreekt mij heel erg aan. Maar ik denk dat bij sneeuw toch mijn hart ligt. Mijn vader is gek op Duitsland, dus dat gun ik hem wel. Ik heb wel echt voorkeur naar kou. We zijn toen ook natuurlijk naar Curaçao geweest, maar ik wil echt wel dat kerstgevoel en dat krijg je toch gewoon wanneer je in de kou zit bij een open haard met sneeuw buiten."

Kerst met de familie Meiland zie je vanavond om 20.30 op SBS6.

Bekijk hier de eerste beelden van de kerstspecial. 

Meer over