Menno Bentveld in de weer met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet

5 November 2015 15:51 | amusement | Door Televizier

© NPO3/Sinterklaasjournaal

Hoewel de Zwarte Pieten-discussie menigeen de keel uithangt, heeft de VARA besloten er dit jaar een heel programma aan te wijden: Zwartepieten!

Het zal de feestvreugde rond de Sint niet verhogen maar op 13 november gaan drie voor- en drie tegenstanders van Zwarte Piet, onder leiding van Menno Bentveld, de confrontatie met elkaar aan. Ze maken een tocht langs plekken in Nederland die een rol hebben gespeeld in de discussie en die duidelijk maken welke extreme reacties het thema losmaakt.

Gouda

In Zwartepieten! bezoeken de zes Gouda, waar tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar hevig werd gedemonstreerd, onder meer door deelnemer Jerry. De groep bezoekt een tattooshop in Alkmaar waar een echtpaar Zwarte Piet op het lichaam laat zetten. Ze gaan langs een pietencentrale, spreken bewoners van een Surinaams bejaardenhuis en komen via een historicus meer te weten over de oorsprong van Zwarte Piet. Na twee dagen wordt de balans opgemaakt: hebben de discussies en de verkregen informatie ertoe geleid dat ze tot een ‘compromis-Piet’ kunnen komen?

Luisteren

Menno Bentveld: „We kennen allemaal de beelden van de hevige demonstratie en hoog opgelopen emoties rondom dit thema. Het was vooraf dus een spannende uitdaging om met zes mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan, het land door te gaan. Maar je merkt dat mensen uiteindelijk toch nader tot elkaar komen wanneer ze een keer echt luisteren naar argumenten van de andere partij en zich verdiepen in elkaars achtergrond. Zo ontstaat er een vruchtbare discussie en kan het probleem als het ware worden afgepeld.”

Zwartepieten! is op 13 november om 21.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1


Meer over