Kerst

‘Een kerstdorp moet uitnodigen er op vakantie te gaan’

16 december 2020 08:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© Televizier
In het nieuwe RTL-programma Merry little Christmas strijden acht duo’s van kerstdorpenbouwers en miniatuurbouwers tegen elkaar. Welk team wint 10.000 euro met het mooiste kerstdorp? Rick van Rooij is een van de deelnemers. ‘Het bouwen ontspant.’
Hoe ontstond jouw passie voor kerstdorpjes?

“Mijn vader maakte bij onze kerstboom altijd een ouderwets kerststalletje, met beeldjes en rotspapier. Toen ik twaalf jaar geleden op mezelf ging wonen moest ik voor het eerst zelf kerstspullen kopen. In het tuincentrum viel mijn oog op de kerstdorpjes. Ik schafte twee huisjes en een kerkje aan. Daarmee begon het. Toen ik twee jaar later vrijgezel werd ging het hard. Inmiddels heb ik voor zo’n 3000 euro aan onderdelen. Dat weten mijn vrienden inmiddels ook, want die komen elk jaar kijken als het dorp af is. Veel van hen stuurden de online-oproep voor dit programma naar me door. Ik kon bijna niet anders dan meedoen.”

Wat is de magie van kerstdorpen?

“Ze geven gezelligheid en warmte. Hoe ze eruit moeten zien is voor elke bouwer anders. De een gaat voor tierelantijntjes en muziekjes. Maar ik moet er een maand tegenaan kijken, dus ik wil niet te veel draaiende onderdelen en geluidjes. Ik probeer een realistisch dorp te bouwen dat sfeer uitstraalt. Met een bierbrouwerijtje op de hoek en knusse straatjes. Het moet uitnodigen er op vakantie te gaan. Dat in combinatie met een nostalgisch gevoel, een beetje zoals de Efteling je geeft. En het liefst dat je niet alles in één keer alles ziet, maar langer moet kijken.”

Wat is er zo leuk aan kerstdorpen bouwen?

“Ik heb als manager in een topsportorganisatie een vrij drukke baan. Als ik dan thuiskom vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. In de zomer doe ik dat in mijn moestuintje en in de winter in de garage knutselend aan mijn kerstdorp. Het bouwen ontspant. Met een radio aan en biertje erbij is het mijn ultieme rustmoment na een werkdag.”

Merry little Christmas zie je vanaf 16 december om 20:30 uur bij RTL 4.

Meer over