Miljuschka Witzenhausen over de Chocoladeshow

In de nieuwe culinaire RTL 4-talentenjacht De chocoladeshow strijden tien jonge professionals om de titel Beste chocolatier van Nederland. Presentatrice én tv-chef Miljuschka Witzenhausen (32) vertelt er alles over.

1. Dat klinkt als een chocoladevariant van Heel Holland bakt
“Het format is voor een deel hetzelfde. Het grootste verschil is dat er alleen professionals meedoen. Chocolade maken is namelijk echt iets anders dan bakken. Het is veel meer een wiskundig en natuurkundig proces, waarbij tijd en temperatuur cruciale factoren zijn. Het is wetenschap en precisiewerk. Chocolatiers zijn de hartchirurgen onder de patissiers. Ze leven ook een beetje in hun eigen wereld, rekenend hoe ze de beste chocolade kunnen maken. Je zou bijna van obsessief gedrag kunnen spreken.”

2. Wat krijgen we te zien?
“We beginnen met tien deelnemers. Elke aflevering doen ze een individuele opdracht. De twee die dat het best doen, mogen voor de tweede opdracht hun eigen team samenstellen. Die groepsopdracht is het maken van een gigantisch showstuk. Van het team dat het slechtst presteert, moet een deelnemer naar huis. In de finale strijden de overgebleven twee kandidaten tegen elkaar.”

3. Wat is de achtergrond van de deelnemers?
“Het zijn allemaal jonge, beginnende chocolatiers die gemiddeld drie jaar in het vak bezig zijn. In tegenstelling tot hobbybakkers vind je nauwelijks hobbychocolatiers, juist omdat chocolade maken zo’n wetenschappelijk proces is. We nemen de show op in een koele ruimte, zodat de chocola niet smelt en spettert. Voor de deelnemers is dit programma een mooie manier om zich verder te ontwikkelen.”

4. Wie beoordeelt de opdrachten?
“We hebben een eenmansjury: Hidde de Brabander, patissier en eigenaar van het label Dreams of Magnolia dat onder andere bonbons en nougat maakt. Hij maakt dus zijn eigen chocolade. Daarnaast heeft hij een programma op 24Kitchen (De Brabander bakt, red.), schrijft hij boeken, geeft hij les én is hij jurylid bij de grootste chocoladewedstrijd ter wereld, The World Chocolate Masters.”

5. Wat vind je van het niveau van de deelnemers?
“Ongelooflijk hoog. Van tevoren was ik daar vrij sceptisch over, dacht dat het niet zo bijzonder zou zijn. Maar het zijn echte kunstwerken. In de eerste aflevering, die als thema ‘beroemde gebouwen’ heeft, heb ik onder meer het Empire State Building voorbij zien komen. Prachtig!”

6. Heb je zelf nog wat geleerd?
“Ja, zoals de productie van chocolade. Van het plukken van de cacaovruchten tot het malen en roosteren van de cacaobonen en het concheren (langdurig mengen, red.) van de chocolademassa. Maar ook de werking van cacaoboter is ongelooflijk interessant. Als je een chocoladeletter koopt, heb je geen idee wat daaraan vooraf is gegaan. Ik voel me een beetje als Alice in Wonderland: ik val van de ene verbazing in de andere.”

7. Het is vast geen straf om dit programma te presenteren?
“Haha nee, integendeel: een droom komt uit. Ik ben dol op chocolade en peuzel met enige regelmaat een reep weg. Nu mag ik dagenlang tussen de chocoladebergen en chocolademachines rondlopen. Je snapt dat ik het niet kan laten om daar af en toe van te snoepen.”

De chocoladeshow, zondag - RTL 4 • 18.05 uur

Meer over:

Reageren