Bakken maar!

Miljuschka Witzenhausen over Pasen

22 april 2019 10:00 | amusement | Door Irma Tomas

© 24Kitchen

Niet in de keuken staan met Pasen? Dat noemt tv-kok Miljuschka Witzenhausen ‘een soort heiligschennis’. Zij vindt de feestdag de perfecte gelegenheid om samen te zijn met haar familie en lekker te koken.

Tekst: Carlijn Schepers

Hoe vier jij Pasen?
“Het is een goed moment om samen te zijn met je familie, dus we gaan gezellig paasbrunchen. Pasen symboliseert voor mij het begin van de lente, daar word ik erg vrolijk van. En ik vind het superleuk om eieren te verstoppen voor mijn twee kinderen. Vroeger kon je ze open en bloot neerleggen en konden ze ze nog niet vinden. Nu worden ze er steeds beter in. Ook gaan we eieren schilderen en bereid ik lekkere dingen.”

Wat maak je dan?
“Eigenlijk maak ik ieder jaar sowieso een paas-cheesecake. Hoe die er precies uitziet, verschilt iedere keer. Bijvoorbeeld een no bake-variant met advocaat voor de volwassenen of een mooie gele cheesecake met custard en als verrassing paaseitjes erin.”

 

Niet iedere kok heeft zin om met feestdagen thuis ook te koken. Jij wel?
“Het zou een soort heiligschennis zijn als ik niet in de keuken zou staan. Ik snap wel dat een chef-kok die in een restaurant werkt en hele dagen boven de pannen staat, met Pasen even rust wil. Maar ik ben eigenlijk een soort veredelde huisvrouw die van koken haar vak heeft gemaakt. Ik kook om mensen te verzorgen, te inspireren en een fijn gevoel te geven. Eten is voor mij herinneringen maken en het leven vieren. En daar is Pasen natuurlijk heel geschikt voor.”

Heb je nog paaskooktips?
“Maak samen een eigen paasbrood. Dat is natuurlijk geen kattenpis, maar wel leuk om met het hele gezin in te duiken. Ook is Pasen een goed moment om een keer iets anders te doen met eieren dan ze te bakken of te koken. Denk aan een stoofpotje met een ei erbovenop of een mooie meringue.”

Bij 24Kitchen ben je nu onder andere te zien met je programma’s over Vietnam en Japan. Wat vond jij het grootste verschil tussen beide keukens?
“Ik maak de programma’s samen met mijn vriend en hij houdt echt van details en perfectie, net als Japanners. Ik ben zelf meer van het rommelige. In chaos gedij ik het best en dat is dan weer echt Vietnam. In Japan bereiden ze iets op een specifieke manier en dat doen ze dan voor altijd. Vietnamese gerechten zijn een discotheek van smaken: zoet, zuur, knapperig, maar nooit laf.”

Je zit nu midden in de verbouwing van een kaasboerderij waar je gaat wonen en waarover je ook vlogt. Hoe gaat dat?
“Verschrikkelijk. Alles wat kan misgaan is misgegaan. Het is echt een nachtmerrie. Gelukkig ben ik een adrenalinejunk die wel vaart bij stress. Al wordt het straks wel een uitdaging om met Pasen uitgebreid te koken in een minikeuken op twee gaspitjes en een oven-magnetroncombi. Ik ben het natuurlijk gewend om met zes ovens en twaalf pitten te kunnen koken. Wat dat betreft ben ik echt een culinaire luxepoes. Maar het komt vast goed.”

Miljuschka’s street food Vietnam | maandag | 24Kitchen | 22.00 uur

Meer over