'Mindfuck is geen montage-truc'

Victor Mids kan zijn Mindf*ck-trucs ook zonder montage, stelt goochelaar Ron Timmer. Critici die zeggen dat hij de boel in de maling neemt, hebben geen gelijk.

“Mids kan dit ook zonder camera,” aldus expert Ron Timmer in NRC Handelsblad. Timmer is goochelaar en daarnaast eigenaar van goochelwinkel Magic Shop in Heemskerk. Victor Mids kwam als kind in die winkel. 

Critici

Sommige kijkers denken dat Victor Mids zijn trucs in Mindf*ck creëert in de montage: hij zou de camera gewoon stop kunnen zetten om dingen te verwisselen of het publiek in te lichten. Ron Timmer weet dat dat niet zo is. 

Montage

Volgens Timmer wordt er wel geknipt in Mindf*ck, maar heeft dat een andere reden: “Goochelen draait goeddeels om afleiden. Je moet de blik van de kijker ergens anders heen leiden, zodat je met je handen de truc kan doen. Maar de camera kun je niet afleiden. Die registreert alles. Dus moet je wel iets doen met de cameravoering en de montage, om aan de tv-kijker over te brengen wat de voorbijganger heeft beleefd.” 

Gedachten sturen

Andere kritiek op Mindf*ck is dat Victor Mids er nadruk op legt dat hij arts is. Volgens wetenschapsfilosofen hebben Victors trucs niets te maken met medische wetenschap. Timmer noemt Victor een ‘mentalist’: “Mids kan geen gedachten lezen, hij kan wel gedachten sturen. Door de toeschouwer te manipuleren. Hij geeft wel degelijk richtlijnen, maar we zien het niet.”

Lees ook: Een interview met Victor Mids over Mindf*ck.

Reageren