Mol Klaas van Kruistum: "In het eten spugen ging écht per ongeluk"

Eindelijk legde Klaas van Kruistum zaterdag zijn molacties uit. In de WIDM-ontknoping ontbrak echter wat hij nou deed in restaurant Molino. Klaas geeft alsnog uitleg.

Spugen in het eten dat je gaat serveren in een restaurant. Dat móét wel een molactie zijn, dachten veel kijkers van WIDM-aflevering 7. Maar Klaas van Kruistum, die zaterdag onthulde dat hij de Mol was, zweert dat dit vieze tafereel een ongelukje was.

Gesmolten plastic

“Wat je niet hebt gezien in de uitzending, was dat de kippen echt ontzettend heet waren”, legt Klaas uit. “Ik deed die kip in de plastic bakjes, maar de eerste kip zakte dwars door het plastic heen, zo heet was-ie.” Door te blazen wilde hij de kip iets laten afkoelen. “Dus dit was oprecht een poging om het sneller te doen.”

Verder heeft Klaas wel nog voor wat vertraging gezorgd hier en daar. In de keuken waar hij de kip moest afhalen, duurde het maar en duurde het maar. “Ik heb op het moment dat er even geen medekandidaten waren rustig toegekeken hoe de kok aan het rommelen was, een babbeltje gemaakt, misschien zelfs nog een beetje afgeleid.”

Dé hint

Voor veel kijkers paste het spugen in het eten perfect in de gedachte dat Klaas de Mol was. Die 'tunnelvisie' begon bij de fanatieke volgers al in aflevering 2, toen de vijf oud-Mollen in het klooster een geheime hint gaven: de laatste letters van hun tips waren K-L-A-A-S. Dat deze hint werd ontdekt, was enorm schrikken voor Klaas: “Zooo, dat was heftig hoor.”

“Ik wist natuurlijk dat die aanwijzing erin zat”, vertelt Klaas, “maar dan hoop je er altijd op dat zo’n hint ook nog op een andere manier uitlegbaar is. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden: de hint kwam vlak nadat Susan Visser zich versprak in de eerste Moltalk.” In de nabeschouwing van aflevering 1 vertelde Susan dat ze in haar voorbereiding op het mol-zijn had gepraat met 'Klaas... eh... Kees'. “Dat was volstrekt randomwant ik heb Susan echt niet gesproken!” verzekert Klaas ons. “Zij wist helemaal niet dat ik de Mol was. Maar ja, daardoor letten mensen al extra op mij.”

En toen werd dus de overduidelijke hint in het klooster gevonden. Klaas: “Maar wat ik grappig vind om te zien, is dat ondanks dat er nu best een makkelijke hint te vinden was – volgend seizoen zal dat ongetwijfeld weer wat lastiger worden – dat er toch veel mensen zijn die dat gewoon niet vreten. Die zeggen: ja ja ja ja, dat is net iets te makkelijk. Dat vind ik de charme van dit programma. Dat je je eigen creativiteit kan gebruiken en in zekere zin jezelf ook helemaal gek kan laten maken. Want ja, niets is wat het lijkt.”

Lees ook:
- Winnaar Tim: "M'n champagne dronk ik in één keer op"
- Cécile: "Qua kleding was Annemieke de winnaar"
- Rop: "Annemiekes sms'jes bewezen dat ze niet de Mol was"

Meer over:

Reageren