Najib Amhali en Martijn Koning over Gabbers

19 december 2017 10:20 | amusement | Door Televizier

© RTL

Najib Amhali en Martijn Koning maken samen met andere nieuweling Ali B en oudgediende Roué Verveer volgend jaar de Ziggo Dome onveilig met Gabbers. Wij spraken de comedians. 

Tekst: Yannick Grenouillat

Najib, een aantal jaar geleden heb je al in je eentje in de Ziggo Dome opgetreden.  Hoe vind je het om hier nu met de Gabbers te staan?
“Eerlijk gezegd vind ik dit leuker. In je eentje kan je op niemand terugvallen en hier ben je met z’n vieren. We verzinnen ook alles samen, want dat is de kracht van de Gabbers. We mogen elkaar heel erg en komen allemaal uit het comedytrain –gezelschap.”

Waarom willen comedians tegenwoordig in steeds grotere zalen staan?
Najib
: “Een radioverslaggever vroeg me laatst hetzelfde waarop ik hem vroeg hoeveel luisteraars hij had. Dat waren er 500.000, maar hij zou er liever één miljoen hebben. Dat is bij comedians ook zo. Bij zo’n groot evenement komen mensen overal vandaan. Ook de mensen die niet van theater houden. Dit heeft een lagere drempel dan een theater.”
Martijn
: “Ik denk ook dat als de één zo groot gaat, dan moet de ander daar overheen. Zo wordt het groter en groter.”
Najib:
“In Amerika is er niets anders. Elke comedian doet dat zo. Het geeft een enorme kick om dat voor elkaar te krijgen.”

Hebben jullie elkaars voorstellingen gezien?
Najib:
“Ik heb wel veel gezien. Niet altijd hele shows. Maar wij zien elkaar sowieso veel in de comedyclubs.”
Martijn:
“Ik heb Najib sowieso veel bekeken toen ik nog geen cabaretier was. Dat was ook de reden dat ik direct ja zei toen ze me vroegen. Ik vind het heel leuk dat ik met iemand mag optreden naar wie ik vroeger opkeek en fan van ben.”

Hebben jullie allemaal dezelfde humor?
Martijn
: “Nee, wij denken heel anders. Ik ben iets grover. Najib zet veel typetjes neer, want hij is echt een groot acteur die goed kan schakelen. Ali is muzikaal en Roué is een echte verhalenverteller.”
Najib:
“Martijn is van de actualiteit, dat ben ik totaal niet.”
Martijn:
“Het zijn echt verschillende smaken die ook samen erg goed gaan.”

Hoe gaat de samenwerking?
Najib:
“We hebben regelmatig discussies in de brainstorm en via Whatsapp. We zijn solisten die iets willen vertellen, en als er dan iemand komt die zegt: ‘ik wil dit en dat iets anders’ , is dat soms lastig. Maar we kunnen het wel iets hebben van elkaar.”
Martijn:
“We zijn geen diva’s. Behalve Ali dan, haha.”

Krijgen de bezoekers ook spektakel?
Najib:
“Dat willen we wel. De hoofdmoot blijft comedy, maar als je in zo’n grote zaal staat, is het wel leuk om de avond mooi aan te kleden. Ik heb weleens Louis C.K. gezien en die stond in een enorme zaal met maar één lampje. Dan denk ik: ‘doe dat niet hier, ga dan naar het theater.’ Ik hoop dat we ook iets muzikaals kunnen neerzetten, want daar leent de Ziggo Dome zich natuurlijk heel erg voor.”

Lees ook: het interview met Gabbers Ali B. en Roué Verveer

Meer over