Bij SBS 6

Nederlanders naar extreme culturen in Cultuurshock

1 oktober 2019 13:19 | amusement | Door Irma Tomas

© Talpa
In het nieuwe SBS 6-programma Cultuurshock gaan Nederlanders die niet veel gewend zijn op reis naar de meest extreme culturen ter wereld. 

Als voorbeelden geeft SBS het drinken van rendierenbloed, wonen op een begraafplaats of slapen tussen de kakkerlakken. Dat zijn inderdaad nogal pittige ervaringen, zeker als je weet dat het SBS alleen Nederlanders op reis stuurt die normaal gesproken alleen een camping in Spanje of een all-in resort in Turkije gewend zijn. Maar dat levert natuurlijk wel leukere televisie op. 

Russische poolvlakte 

Het Nederlandse gezin trekt  in bij een lokale familie met de bedoeling zich volledig aan te passen. Dat gaat niet meevallen wanneer je zoals de Brabantse familie Wijtmans afreist naar de Nenetsen: een nomadenvolk dat een keihard en geïsoleerd bestaan leidt op de ijskoude Russische poolvlakte. Na een uitputtende reis van maar liefst drie dagen slaat niet alleen de schrik, maar ook de snerpende kou de Brabanders om het hart.

Begraafplaats

Ook de familie Damveld uit het Gelderse Apeldoorn beleeft een bizarre reis. Zij kunnen bijna niet geloven dat ze gaan wonen, werken én slapen op de grootste levende begraafplaats ter wereld. Op deze plek waar 10.000 Filipino’s hun intrek hebben genomen in graftombes geldt maar één spreekwoord: de één z’n dood is de ander z’n brood. 

Braziliaanse jungle

Andere reizen zijn die naar een herdersvolk in Mongolië, de strenggelovige Mennonieten in Bolivia, de Indianen van de Braziliaanse jungle en een zogenaamd ‘wildpark’ in Zambia, waar het gevaar altijd op de loer ligt.

Cultuurshock, vanaf maandag 14 oktober om 21.30 uur op SBS 6

Meer over