Nederlands succes in Cannes

23 mei 2016 09:58 | amusement | Door Televizier

© Pief Weyman/pief.ca, all rights reserved. / Dutch Film Works. Dutch Film Works.

Op de 65e editie van het Filmfestival van Cannes vielen dit weekend zowel actrice Hadewych Minis als de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit in de prijzen.

De animatiefilm The Red Turtle van de regisseur Michael Dudok de Wit won de Speciale Juryprijs van het programma-onderdeel Un Certain Regard, het belangrijkste bijprogramma op het Filmfestival.

Tien jaar

Michael werkte bijna tien jaar aan de film. "Dit is een prachtig moment na tien jaar heel hard werken", zo laat de regisseur na de uitreiking weten. The Red Turtle is vanaf 7 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.

Hadewych

De Duitse komedie Toni Erdmann, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis (op de foto in Mannenharten 2) een bijrol speelt, is op het Filmfestival van Cannes ook in de prijzen gevallen. De film is bekroond door de Fipresci, de organisatie van internationale filmcritici. 

Favoriet

De Duitse komedie is onder de critici al ruim een week favoriet en volgens hen is de Duitse productie de beste film in de competitie van Cannes dit jaar. Toni Erdmann kreeg in een overzichtslijst van het Britse blad Screen de hoogste score ooit.

Paul Verhoeven

Ook de thriller Elle van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, die zaterdagavond in première ging op het festival, wordt erg goed ontvangen door filmjournalisten en ontving lovende recensies. 

Geen prijs

Toch ging de Franstalige film er niet met de Gouden Palm vandoor. Het was de film I, Daniel Blake van de Britse regisseur Ken Loach die de prestigieuze prijs won. 

Vanaf 2 juni kun je Elle zelf in de bioscoop bewonderen.

Meer over