We gaan beginnen!

Nicolette Kluijver: "De expeditieleden zijn kapotgegaan in Kroatië"

29 augustus 2021 09:02 | amusement | Door Jef Willemsen

© Tom Cornelissen
Nicolette Kluijver en het team van Expeditie Robinson moesten het avontuurlijke spelprogramma noodgedwongen een jaar overslaan. In Kroatië halen ze de schade vanaf deze week dubbel en dwars in.

Hoe houden jullie Expeditie Robinson twee avonden per week spannend?
“De eerste aflevering bevat een twist waardoor dat direct duidelijk wordt. De verhaallijnen zijn zo geschreven dat alles als een puzzeltje in elkaar valt. Ik vind het altijd iets magisch hebben dat dingen die je in een kamertje in Hilversum bedenkt tot leven komen op een onbewoond eiland.”

Waarom zijn de Filipijnen verruild voor Kroatië?
“Vanwege corona is gekozen om binnen Europa te blijven. Kroatië heeft meer dan elfhonderd onbewoonde eilanden, ideaal om de bubbel te creëren die nodig is voor het echte Robinson gevoel. De expeditieleden moeten in totale afzondering het spel kunnen spelen en dat is gelukt. Daar komt bij dat het er ongekend mooi is: de omgeving is rotsachtig, rauw en ongerept, je waant je op de set van Game of thrones.”

Tegen welke uitdagingen lopen de kandidaten aan?
“Er groeien geen kokosnoten of bananen, het voedsel moet voornamelijk uit zee komen. We zijn zo vriendelijk geweest hengels mee te geven, maar lang niet iedereen kan vissen. Als we op zee waren, zag je de vissen onder de boot doorgaan… Een absolute kwelling als je al honger hebt. Verder was het weer de grootste vijand. Op de Filipijnen is het altijd warm, hier veranderde het weersbeeld voortdurend. Het begon grauw en guur, tijdens de eerste eilandraad stond ik met thermisch ondergoed aan, maar tegen het eind van de opnameperiode was het zo heet dat je van ellende niet eens meer een hengel vast wilde houden. Echt de hel.”

Heeft het wisselende weer invloed op de proeven?
“Vanwege onderkoelingsgevaar mogen mensen bij proeven op zee bij uitzondering een wetsuit aan. Verder zijn de spellen grootser en meeslepender dan ooit. We zijn er twee jaar uit geweest, dus het team heeft alle tijd gehad om het beste seizoen ooit voor te bereiden. Ik heb de makers zo vaak een knuffel gegeven omdat het onrealistisch goed gelukt is.”

Had je medelijden met de expeditieleden?
“Het is nooit leuk om mensen kapot te zien gaan, maar ook die ervaring hoort bij Expeditie Robinson. Net zoals ieder jaar lopen de emoties hoog op en zijn er mensen die willen opgeven. Dat kan ik me goed voorstellen, maar ik waarschuw wel. De ervaring leert dat iedereen die vrijwillig vertrekt terug wil zodra ze een beetje zijn bijgekomen. Het moment van spijt komt echt sneller dan je denkt."

Wat streng!
“Ja, maar meedoen aan dit programma is een once in a lifetime-kans. Ik verbaas me er ook altijd over als mensen zich niet hebben voorbereid. Na al die jaren Robinson is toch bekend dat je vuur moet kunnen maken en dat kennis over knopen leggen en hutten bouwen handig is? En toch beginnen ook dit seizoen weer mensen heel bleu en naïef aan de expeditie. Dat hebben ze geweten.”

Expeditie Robinson | zondag en donderdag | RTL 4 | 20.00 & 20.30 uur

Meer over