Nicolette van Dam over Kitchen Impossible

Ruim een jaar na haar exit bij RTL tekende Nicolette van Dam (33) afgelopen zomer een tweejarig contract bij NET 5. Ze werd meteen aan het werk gezet. Zo presenteert ze sinds kort het woonprogramma vt wonen: verbouwen of verhuizen en volgt ze deze week Arie Boomsma op als de nieuwe presentator van Kitchen impossible.

In Kitchen impossible stoomt meesterkok Robert Kranenborg acht jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking in drie maanden klaar voor een baan in de horeca. Nicolette van Dam is er voor de morele support. “Ik ben er voor ze als ze vastlopen, in de stress raken of het even niet zien zitten.”

Het programma staat dicht bij je: vier jaar geleden heb je samen met je broer de brasserie van jullie ouders overgenomen.
“Klopt. Ik sta elke week in de zaak en ben overal nauw bij betrokken. Ik heb dagelijks contact met de manager en mijn broer. Voor de nieuwe kaart die we sinds kort hebben, was ik de afgelopen tijd veel in de zaak om dingen te proeven. Ik heb mijn vaste avonden in de brasserie, ook als ik een lange draaidag heb gehad. Dat vind ik belangrijk én heel leuk.”

In hoeverre komt je horecabloed van pas in Kitchen impossible?
“Als ik de jongeren in de bediening aan het werk zie, volg ik ze zoals ik dat in onze zaak doe. Ik spreek ze aan op foutjes en geef ze tips voor gastvriendelijkheid. Maar ik ben lang niet zo streng als Robert, hoor.”

Hoe anders is het om met deze groep jongeren een programma te maken?
“In onze zaak hebben we ook wel eens mensen in dienst gehad met een laag IQ, waardoor het wat meer tijd kostte om ze in te werken. Ik heb daar altijd respect voor gehad. Ik vind dat je iedereen op dezelfde manier moet benaderen en behandelen, dus dat geldt ook voor deze jongeren. Ik pas hooguit het niveau van communiceren wat aan; gebruik makkelijke woorden en stel niet twee vragen in een zin. Juist door ze serieus te nemen en als gelijkwaardige te zien, ontstond er heel snel een vertrouwensband. Ik vond het een feest om met ze te werken.”

Hoe reageerden ze op jou?
“Heel enthousiast. Het bleek dat ze vroeger allemaal naar ZOOP keken, een jeugdserie op Nickelodeon waarin ik heb gespeeld. Ik heb al hun ZOOP-dvd’s moeten signeren, haha.”

Heeft Kitchen impossible ook een maatschappelijk functie, vind je?
“Jazeker. Door de vele gesprekken die ik met de jongeren had, viel me op dat ze zelf vaak het gevoel hebben dat ze buiten de maatschappij vallen. Iemand met een beperking wordt soms minder serieus genomen, omdat mensen vooral zien wat diegene niet kan. Dat vond ik heel confronterend en pijnlijk om te horen. Daarom is het belangrijk dat mensen – met name werkgevers – zien dat jongeren met een beperking ook veel te bieden hebben. Bovendien geeft een baan ze zo veel zelfvertrouwen. Ze voelen zich eindelijk gezien, geaccepteerd en gewaardeerd.”

Naast Kitchen impossible presenteer je ook vt wonen: verbouwen of verhuizen. Je hebt in het verleden al verschillende woonprogramma’s bij RTL gedaan. Wat vind je er zo leuk aan?
“Dat je mensen blij maakt. Gezinnen zijn soms ontregeld omdat er van alles scheelt in hun huis; kleine praktische dingen ontbreken die eigenlijk heel belangrijk zijn in het leven van een gezin. Als de ontwerpers dan na een totale metamorfose met een inrichting komen die ervoor zorgt dat mensen zich thuis weer gelukkig voelen, dan is dat het allergrootste cadeau. Dat went nooit. Voor ons als team is het moment dat de bewoners de verbouwing voor het eerst zien natuurlijk ook hartstikke spannend. Iedereen is daar druk mee bezig geweest. Als die in de smaak valt, geeft dat heel veel voldoening.”

Doe je ook inspiratie op voor je eigen huis?
“Absoluut. Ik heb weer veel leuke accessoires voorbij zien komen die in mijn huis niet zouden misstaan. Ik vind het leuk om het interieur eens in de zoveel tijd te veranderen of wat nieuwe dingen aan te schaffen. Zo hebben we net een ander behangetje op de muur geplakt. Maar met twee jonge kinderen (Nicolette heeft twee dochters van vijf en drie, red.) ben je wel enigszins beperkt. Het is al eens gebeurd dat ze de muren met viltstift hebben beklad. Dat mag natuurlijk niet, maar ik ben niet het type moeder dat daarvan wakker ligt.”

Kitchen impossible | woensdag | NET 5 | 20.30
vt wonen: verbouwen of verhuizen | woensdag | NET 5 | 21.30

Meer over:

Reageren