Nieuw satirisch programma

Niels van der Laan en Jeroen Woe over Even Tot Hier

16 maart 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Wessel de Groot
Vanaf zaterdagavond 16 maart zijn Niels van der Laan en Jeroen Woe terug op televisie met het satirische programma Even tot hier. De opvolger van het succesvolle De kwis, maar toch ook weer niet. Afijn, lees wat de heren er zelf over zeggen.

Waarom wilde jullie dit programma maken?
Jeroen
: „Allerlei redenen, het begon allemaal toen De kwis stopte. We misten dat programma heel erg. Telkens als we met z’n tweeën waren, dachten we: 'we willen weer zoiets doen.'”
Niels: „We kregen weer zin om liedjes te schrijven, parodieën te maken van wat we op de radio in de auto op het nieuws hoorden. We wilden weer een podium.”

Zien jullie dit als de opvolger van De kwis?
Niels
: „Nee, het is een heel nieuw programma, maar wij zijn het wel nog steeds. We deden het eerst met vier man en nu met z’n tweeën. We zijn nog steeds dezelfde jongens dus het zal er wel zeker op lijken, qua sfeer en humor bijvoorbeeld, maar het programma is helemaal nieuw.”

Hoe bereiden jullie je voor?
Niels
: „Wij doen het samen met een team van zes schrijvers. Iedereen moet het nieuws volgen en we zitten in een groepsapp waarin we alles met elkaar delen en op die manier komt het programma gedurende de week op gang.”
Jeroen: „En zaterdag moet het af zijn, want dan hebben we uitzending.”

Zijn er nieuwsfeiten waar je geen parodie op kunt maken?
Niels
: „Sommige dingen zijn gewoon helemaal niet grappig en dan moet je daar ook niet grappig over doen. Een aanslag is bijvoorbeeld niet leuk, maar hoe politieke leiders daarmee omgaan, daar kun je dan wel weer de draak mee steken.”
Jeroen: „We willen in ieder geval nooit kwetsen om te kwetsen, maar het is niet erg om in de wond te poeren.”

Jullie staan samen op het toneel en maken samen een programma, gaat dat altijd goed?
Jeroen
: „Het gaat heel erg vanzelf bij ons, we zijn dit weekend zelfs nog samen een weekendje naar Londen geweest voor een concert.”
Niels: „De vriendschap is een hele stevige basis voor ons, en vanuit daar maken we lol, satire en dus cabaret. We zijn al heel lang vrienden, vanaf onze studie dus dat vormt ook echt de basis.”

Zitten jullie altijd op 1 lijn of zijn er ook wel eens discussies?
Niels
: „We hebben eigenlijk nooit discussie.”
Jeroen: „Een beetje meer frictie zou juist wel leuk zijn. Maar we zijn het bijna altijd met elkaar eens...”

Even tot hier, zaterdag - 21.20 uur • NPO 1

Meer over