Nieuw AVRO-programma Bureau Rooijakkers en Verster onderzoekt kromme zaken

Art Rooijakkers en Lauren Verster zijn vanaf 6 februari 2014 het gezicht van het programma Bureau Rooijakkers en Verster. Het duo verdiept zich in moeilijke kwesties rondom het Nederlands recht.

In de zesdelige serie komen vragen aan de orde die iedereen wel eens heeft gesteld. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er in Nederland duizenden veroordelen vrij rondlopen, terwijl ze achter de tralies moeten zitten? Maar van andersom is ook sprake: hoe groot is eigenlijk de kans dat je onschuldig in de cel belandt terwijl de echte dader nog vrij rondloopt?

Gesprekken

Rooijakkers en Verster reizen het hele land door om in gesprek te gaan met experts, politie, daders en slachtoffers. De eerste aflevering staat in het teken van straf. Art en Lauren bezoeken onder andere een TBS kliniek en ondervragen op kritische wijze een psychiater over deze vorm van straf.

Dader en slachtoffer

De presentatoren gaat in de eerste aflevering ook in gesprek met zowel dader als slachtoffer. Zo komt er iemand voorbij die maar liefst 20 jaar in de gevangenis heeft gezeten. Daarnaast is er een ongetwijfeld emotioneel gesprek met een man wiens vrouw is doodgereden. De weduwenaar vindt het verschrikkelijk dat de dader er slechts vanaf is gekomen met een taakstraf.

Politieagenten

Het nieuwsgierige duo brengt het recht zelf ook in de praktijk. Zo doet Art in aflevering vier politiewerk en dringt hij een huis binnen van waaruit in paniek is opgebeld naar 112.  Deze spannende aflevering draait om schietende politieagenten. Rooijakkers en Verster vragen zich af hoe het kan dat er in Nederland naar verhouding meer slachtoffers vallen door politievuur dan bij onze buurlanden.

Voortvluchtig

Waarschijnlijk ook een interessante aflevering is die waarin Lauren Verster zich verdiept in voortvluchtige criminelen. Een plastisch chirurg legt aan de presentatrice uit hoe je als crimineel een totale gedaanteverwisseling kunt ondergaan.

Afleveringen

Bureau Rooijakkers &Verster is vanaf donderdag 6 februari iedere week te zien bij de AVRO op Nederland 3. De zes thema's die aan bod komen in het programma zijn als volgt:

Aflevering 1 - Straf: at is eigenlijk een goede straf?

Aflevering 2 - Eigen rechter: 112 of een honkbalknuppel?

Aflevering 3 - Voortvluchtig: Hoe kan het dat er zoveel veroordeelden vrij rondlopen?

Aflevering 4 - Schieten: Wanneer schiet een agent?

Aflevering 5 - Witwassen: Hoe was je zwart geld wit?

Aflevering 6: Valselijk beschuldigd: Hoe groot is de kans dat je valselijk wordt beschuldigt?

Meer over:

Reageren