NPO, RTL en Talpa

Nieuw op televisie in januari 2021

23 december 2020 10:23 | amusement | Door Jef Willemsen

© NPO/RTL/Talpa/ANP

Het nieuwe jaar staat voor de deur en tv-makers hebben één goed voornemen: veel nieuwe programma’s. Een overzicht van al het moois dat januari brengt bij RTL, Talpa en de NPO.

In tijden van corona is alles onzeker, ook het programma aanbod. Toch hebben we al voor de maand januari een helder beeld van wat komen gaat. Per zendergroep en op alfabetische volgorde.

NPO 1, 2 en 3

40 jaar TV Show

Op 6 november 1981 presenteerde Ivo Niehe de eerste editie van zijn TV Show. De gelauwerde programmamaker viert dit jubileum groots met een reeks terugblikken op de vele hoogtepunten uit zijn rijke archief.

Vanaf zondag 3 januari, 21.25 uur op NPO 1

Chazia & Puccini

Chazia Mourali maakt haar langverwachte tv-comeback met deze vierdelige documentaireserie over de vermaarde componist Giacomo Puccini. Als groot operaliefhebber is Chazia gefascineerd door het roemruchte leven en werk van de man dat vandaag de dag als racistisch en omstreden bestempeld zou worden.

Vanaf zondag 3 januari, 19.00 uur op NPO 2

Dit was het nieuws

Het satirische nieuwsprogramma met Harm Edens aan het roer kan uitkijken naar drie mijlpalen: het 25-jarig bestaan, het 40e seizoen en de 250e aflevering op 11 februari. Dit jaar is het programma tevens voor het eerst op donderdag te zien.

Vanaf donderdag 14 januari, 21.30 uur op NPO 1

DNA Onbekend

Dionne Stax start met haar tweede seizoen als presentatrice van de zoektocht naar familiebanden. DNA liegt niet, maar geeft ook niet altijd het gewenste antwoord.

Vanaf dinsdag 5 januari, 20.35 uur op NPO 1

De Strijd om het Binnenhof

Wouke van Scherrenburg portretteert zeven historische politieke kopstukken op levendige wijze. Ze bijt het spits af met Jacoba van Beieren (1401 – 1436) een ambitieuze vrouw die haar mannetje stond.

Vanaf vrijdag 8 januari, 22.10 uur op NPO 2

De Wereld van de Chinezen

Ruben Terlou maakte al eens twee reisseries over China, nu belicht hij de impact van de Chinezen op de rest van de wereld. Zo investeert China al jaren miljarden in de infrastructuur van Afrika. Ruben ziet met eigen ogen hoe de treinen in Kenia rijden dankzij Chinese machinisten in Chinese treinen. Wat is het einddoel?

Vanaf zondag 10 januari, 20.20 uur op NPO 2

Flikken Maastricht

Wolfs en Eva zijn terug in alweer het vijftiende seizoen van de bloedstollende politieserie van eigen bodem. In de eerste aflevering wordt duidelijk hoe Eva ontkomt aan de vrouwenhandelaren van Virtus et Justitia en ook hoe Wolfs aan een vlammenzee ontsnapt.

Vanaf vrijdag 8 januari, 20.30 uur op NPO 1

Het Dorp

Wim Daniëls en Huub Stapel reizen zes afleveringen lang per zijspan door ’t land om het dorpsgevoel van Nederland te ontdekken. Losjes gebaseerd op de bestseller Het dorp van Wim Daniëls. De ontdekkingsreis begint dan ook in Wims geboortedorp Aarle-Rixtel.

Vanaf woensdag 6 januari, 22.00 uur op NPO 1

Matthijs gaat door

De definitieve comeback van Matthijs van Nieuwkerk in een gloednieuw, gevarieerd zaterdagavondprogramma met gasten, humor en swingende muziek van de Sven Hammond Big Band.

Vanaf zaterdag 9 januari, 21.35 uur op NPO 1

Media Inside

Mediajournalisten Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman nemen op geheel eigen wijze het nieuws van de afgelopen week door. Met kritische en ongetwijfeld gortdroge observaties fileren ze de waan van de dag op entertainmentgebied en ver daar buiten.

Vanaf zondag 3 januari, 21.50 uur op NPO 3

Typisch Helmond-West

BNNVARA neemt het stokje van de EO over en lanceert een nieuwe reeks Typisch, de realityserie over het typische leven van vrij (on)gewone Nederlanders. De komende weken staat de bevolking van Helmond-West centraal.

Vanaf maandag 10 januari, 19.25 uur op NPO 2

Verborgen verleden

2021 betekent het veertiende seizoen van de serie die het onbekende verleden van bekende Nederlanders blootlegt. Ditmaal bijt Ronald de Boer het spits af, maar ook Simone Kleinsma, Geert Mak, Diederik Ebbinge en Paul de Leeuw maken hun opwachting.

Vanaf zaterdag 9 januari, 20.35 uur op NPO 2

Wie is de Mol?

Molloten werden in 2020 al verwend met twee seizoenen van het razend populaire speurspel en 2021 begint direct goed met een gloednieuwe reeks. Rik van de Westelaken en de tien kandidaten zijn de komende weken in Tsjechië te vinden om die allesbeslissende vraag te beantwoorden: Wie is de Mol? Direct na de uitzending bespreken Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen alle verwikkelingen in MolTalk.

Vanaf zaterdag 2 januari, 20.30 uur op NPO 1 en MolTalk vanaf 21.30 uur op NPO 3De RTL-groep

RTL 4 lanceert heel wat nieuwe (spel)shows terwijl RTL 5 zichzelf opnieuw uitvindt als realityzender met de start van Big brother en De slechtste chauffeur van Nederland.

Bankgiro Miljonairs

De onverwoestbare spelshow met Robert ten Brink gaat alweer 21 jaar mee en aan de formule is nog altijd weinig veranderd. Uit 40 spelers wordt steeds één kandidaat gekozen die vijftien antwoorden verwijderd is van een miljoen. Zelfs met drie hulplijnen is dat een pittige kluif.

Vanaf zaterdag 9 januari om 21.40 uur op RTL 4

Beat the champions

Gloednieuwe spelshow waarin Chantal Janzen de kandidaten bijstaat terwijl ze het opnemen tegen de ‘champions’, vijf veelweters die het hen vreselijk moeilijk gaan maken. Wie een champion verslaat kan al duizenden euro’s verdienen, wie ze allemaal inmaakt gaat met 50.000 euro naar huis.

Vanaf zondag 3 januari 20.00 uur op RTL 4

Big Brother Kick-off

Het grote sociale experiment is terug! Geraldine Kemper en de Vlaamse Peter van de Veire presenteren de kick-off uitzending van de moeder aller realityshows. 4 Nederlanders en 4 Vlamingen moeten het 100 dagen met elkaar zien te rooien in één huis zonder privacy.

Vanaf maandag 4 januari, 20.30 uur op RTL 4. Daarna iedere werkdag om 21.30 uur op RTL 5.

Crime Desk Live

Marieke Elsinga presenteert dit live programma waarin Mick van Wely en John van den Heuvel de kijkers bijpraten over de stand van de misstanden in Nederland. Aandacht voor misdaad, lopende zaken en achtergrondreportages.

Vanaf maandag 11 januari, 20.30 uur op RTL 5

Humberto

Humberto is terug achter de talkshow tafel, maar nu op de zondag. In een ontspannen sfeer sluit Humberto de week af met prominente gasten en kijkt hij al voorzichtig vooruit. Uiteraard met veel aandacht voor (live) muziek.

Vanaf zondag 10 januari, 22.15 uur op RTL 4

De Perfecte verbouwing

Nicolette Kluijver is het gezicht van dit nieuwe woonprogramma met een unieke twist: doorgaans zien deelnemers pas achteraf hoe het geworden is, nu schotelen drie architecten hen een ultra-realistisch 3d-model voor van het geplande eindresultaat. Waar kiezen de kandidaten voor?

Vanaf woensdag 6 januari, 20.30 uur op RTL 4

De Slechtste Chauffeur van Nederland

John Williams gaat weer met gevaar voor eigen leven een nieuwe lichting brokkenpiloten de kans geven hun leven en rijstijl te beteren. Niemand wil immers het programma winnen en te boek staan als De Slechtste Chauffeur.

Vanaf woensdag 6 januari, 20.30 uur op RTL 5

De TV Kantine

Carlo Boszhard en Irene Moors duiken de verkleedkist in voor een nieuw seizoen van het persiflageprogramma. De komende weken staan er onder meer imitaties van René le Blanc en Rolf Sanchez op stapel.

Vanaf donderdag 14 januari, 20.30 uur op RTL 4

Married at first sight

De liefde viert hoogtij bij RTL 4: zowel op maandag als dinsdag is het trouwprogramma van Carlo Boszhard negentig minuten lang te zien bij de zender. Dat belooft extra veel aandacht voor de intriges tussen de kersverse echtparen die elkaar nog nooit eerder gezien hebben.

Vanaf dinsdag 5 januari, 20.30 uur op RTL 4

RTL Exclusief

Beau van Erven Dorens neemt in deze hilarische talkshow het nieuws van de week door met gepersifleerde prominenten die hun eigen ludieke kijk op de wereld hebben. Ook is er een lijntje met het hiernamaals.

Vanaf zondag 3 januari, 21.15 uur op RTL 4

Wie ben ik?

Het aloude raadspelletje is weer terug: Caroline Tensen probeert teamcaptains Ruben Nicolai en Tijl Beckand in bedwang te houden terwijl ze samen met hun gasten weer mogen raden wie, wat of waar ze precies zijn.

Vanaf donderdag 14 januari, 21.30 uur op RTL 4

Weet Ik Veel

Beau van Erven Dorens is de koning van de zaterdagavond met de kennisquiz waarbij drie BN’ers het tegen 100 studenten én alle thuisspelers op moeten nemen. De winst gaat uiteraard naar het goede doel terwijl de slimste student een kwart van het finalebedrag zelf mag houden.

Vanaf zaterdag 2 januari, 20.00 uur op RTL 4

Talpa

SBS 6 blijft het hoofdpodium van de Talpa zenders met de start van populaire realityseries als Massa is kassa en gloednieuwe spelshows als De Code van Coppens en Iedereen is van de wereld. Net 5, powered by Linda, brengt de komische dramaserie De K van Karlijn.

Cabaret op zaterdag

De eerste negen zaterdagen van het jaar kan er ouderwets gelachen worden op SBS 6 met topcabaret. Ronald Goedemondt begint zeer toepasselijk met de televisiepremière van de voorstelling Numero Uno. Brigitte Kaandorp, Lenette van Dongen, Rayen Panday en Najib Amhali zijn enkele van de andere raskomieken die de revue passeren.

Vanaf zaterdag 9 januari om 20.30 uur op SBS 6

Code van Coppens: de wraak van de Belgen

De Vlaamse broers Staf en Mathias Coppens stellen koppels bekende Nederlanders bloot aan de meest complexe, doodenge escape rooms. De missie is eenvoudig, maar oh zo complex: wie weet de puzzels op te lossen en kan het snelst ontsnappen?

Vanaf zondag 3 januari 20.30 uur op SBS 6

Crisis in de tent

De coronacrisis en bijbehorende lockdowns hebben de horeca hard getroffen. Veel ondernemers dreigen om te vallen, alle reden voor Herman den Blijker en Annemarie van Gaal om hun expertise in de strijd te gooien en de zaak te redden.

Vanaf dinsdag 12 januari, 21.30 uur op SBS 6

De Alleskunner

Start van het tweede seizoen van de spelshow waar niemand het allerbeste hoeft te zijn, zolang ze maar niet de allerslechtste zijn. 100 kandidaten moeten zich bewijzen in 99 nieuwe spelletjes en de twee uiteindelijke finalisten strijden om een jaar gratis leven.

Vanaf vrijdag 1 januari, 20.30 uur op SBS 6

De K van Karlijn

Achtdelige tragikomische serie over Karlijn (Tjitske Reidinga) die geheel onverwacht de diagnose borstanker krijgt. Mede-bedenker Linda de Mol: “Het wordt een combinatie van zwaarte en veel lachen. Tjitske is een gedroomde hoofdrolspeler voor deze rol.”

Vanaf woensdag 6 januari, 20.30 uur op NET 5

Familie Gillis Massa is kassa

Hatseflats! Ons Peter is terug met vriendin Nicol en de kinderen. De Brabantse ondernemer doet zijn best zijn elf vakantieparken draaiende te houden en zijn gewicht op peil te houden. Maar dat valt niet mee met de dwingende coronamaatregelen en al die lekkere worstenbroodjes. Kortom, reality om foxwild van te worden.

Vanaf maandag 4 januari, 20.30 uur op SBS 6

Hart in aktie

Wendy van Dijk stapt weer in haar busje om geheel coronaproof mensen een hart onder de riem te steken die het hard hebben verdiend. Dit seizoen zet ze ook de verborgen camera in om de verrassingen nog groter te maken.

Vanaf woensdag 6 januari, 21.30 uur op SBS 6

Iedereen is van de wereld

Jan Versteegh leidt deze nieuwe, wereldse quiz met vaste teamcaptains Britt Dekker en Leo Alkemade. De captains strijden samen met een BN’er voor een kandidaat die benaderingsvragen moeten beantwoorden over internationale gewoontes en gebruiken. Elk goed antwoord levert kilometers op voor een gedroomde reis.

Vanaf vrijdag 1 januari om 21.30 uur op SBS 6

Urk!

Het derde seizoen van de realityserie begint tijdens de relatief onbezorgde zomermaanden. Maar gaandeweg ontstaat er steeds meer onrust op Urk waar markante bewoners als Teun Fohn ’t zijne van denkt.

Vanaf maandag 4 januari, 21.30 uur op SBS 6

Meer over